Winkeliers in de lege straten in het centrum van Istanbul
NOS Nieuws

Toeristen zijn spoorloos in Istanbul, winkeliers raken radeloos

"Ik zit hier de hele dag maar wat op mijn telefoon te spelen. Normaal zijn er heel veel toeristen, maar nu is er bijna niemand", zegt Ahmet, winkelier in het historische centrum van Istanbul.

De aanslag van dinsdag op het vliegveld was al de zoveelste dit jaar. Steeds meer toeristen laten Istanbul en andere Turkse bestemmingen links liggen. In mei 2015 gingen er nog ruim 180.000 Nederlanders naar Turkije; afgelopen maand mei was dat aantal gedaald tot 100.000. Ook uit andere landen komen veel minder toeristen.

'Zolang er bommen afgaan, blijven de toeristen weg'

De toeristische sector begint de buik vol te krijgen van de aanslagen. "Zolang er bommen afgaan, blijven de mensen weg", zegt Kemal, die in een kledingwinkel werkt. "Ik hoop dat het volgend jaar beter gaat. Ik doe dit werk al zes jaar, maar ik heb het nog nooit zo slecht gezien als nu."

"Dit moet een keer ophouden", zegt winkelier Yilmaz. Hij is niet alleen bezorgd over zijn portemonnee. "Wat wij nu meemaken als winkeliers is erg, maar voor de slachtoffers van de aanslagen is het nog veel erger."

  • Gulsah Ercetin / NOS
    Lege winkelstraten in het historische centrum van Istanbul
  • Gulsah Ercetin / NOS
    Door de aanslagen blijven steeds meer toeristen weg
  • Gulsah Ercetin / NOS
    Er is bijna geen toerist te bekennen
  • Gulsah Ercetin / NOS
    Ook de terrassen blijven grotendeels leeg

Naast de winkeliers zijn het ook slechte tijden voor de hotels in de stad. "Sinds de aanslagen regent het annuleringen", zegt een hoteleigenaar. "Als ik het aantal reserveringen van dit jaar vergelijk met dat van vorig jaar, is het nu 70 procent gedaald. Ook van andere hotels hoor ik dezelfde verhalen. De kamers blijven leeg."

Hoewel het in de zon zeker 30 graden is, zijn ook de terrassen bijna leeg. "Als het zo doorgaat, moeten we de deuren sluiten", zegt Meliha. Ze werkt als kok in een restaurant. "Veel van ons betalen uit eigen zak om de zaak draaiende te houden, maar hoelang houden we dat vol? Iedereen is radeloos."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl