Burgemeester Van Aartsen
NOS NieuwsAangepast

Crisisdreiging over etnisch profileren in Haagse raad wijkt snel

Een dreigende crisis in de Haagse gemeentepolitiek is met een sisser afgelopen. Een meerderheid van de raad stemde voor een motie om etnisch profileren bij de politie tegen te gaan.

Even dreigde een crisis toen burgemeester Van Aartsen zei dat hij de motie niet gaat uitvoeren. Enkele kleine fractie drongen aan op een motie van wantrouwen, maar de initiatiefnemer van de motie, GroenLinks, ging daar niet in mee.

De motie tegen etnisch profileren werd ook gesteund door de coalitiepartijen PvdA, D66 en de Haagse Stadspartij. Zij willen dat agenten verantwoording moeten afleggen over elke aanhouding. Op een 'stopformulier' moet worden aangegeven waarom een aanhouding is verricht.

Van Aartsen noemde de motie onaanvaardbaar. "Ik heb duidelijk gemaakt waar de grenzen voor het college liggen", zei Van Aartsen. "Het college zal deze motie niet uitvoeren."

Motie van wantrouwen

Fractievoorzitter Kapteijns van GroenLinks zei dat hij nog nooit heeft meegemaakt dat een motie die door de raad is aangenomen niet uitgevoerd wordt. Maar in plaats van een motie van wantrouwen diende hij symbolisch een motie van treurnis in.

De partij wil ook nog een brief over de kwestie sturen. Van Aartsen zei dat een geschreven brief geen verandering van standpunt gaat brengen.

Stopformulieren

De indieners van de motie tegen etnisch profileren denken dat de maatregel het vertrouwen tussen politie en burger kan herstellen.

Van Aartsen is stellig tegen het gebruik van stopformulieren. "Ik wil werkbare instrumenten." Hij zegt dat uit onderzoek blijkt dat het niet werkt. Ook vindt hij dat deze beslissing niet op gemeentelijk, maar op landelijk niveau worden genomen.

De burgemeester benadrukt dat de politie en de gemeente al veel doen om de relatie tussen politie en burgers te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl