De Eiffeltoren in Parijs tijdens smog
NOS Nieuws

EU-afspraak moet leiden tot half zoveel smogdoden

Een nieuwe Europese afspraak leidt in 2030 tot halvering van het aantal vroegtijdige sterfgevallen door luchtverontreiniging. Dat zegt staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van een richtlijn waar EU-bewindslieden, de Europese Commissie en het Europees Parlement mee akkoord zijn gegaan.

De nieuwe richtlijn moet de verontreiniging binnen de EU verminderen. Lidstaten krijgen individuele plafonds opgelegd voor de uitstoot van bijvoorbeeld stikstof, fijnstof en ammoniak. Er zijn doelstellingen voor 2020 en verder en verdergaande reductieverplichtingen voor 2030.

Sluipmoordenaar

De Europese Commissie beoordeelt de voortgang en spreekt lidstaten aan als ze niet genoeg resultaat boeken.

Dijksma is opgetogen over de afspraken. "Ik ben blij dat we dit akkoord na lang onderhandelen op de laatste dag van het Nederlands voorzitterschap hebben weten te bereiken voor alle mensen in Europa." Ze noemt luchtvervuiling een sluipmoordenaar die elk jaar voor honderdduizenden doden zorgt.

Milieudefensie is kritisch. "Het is beter dan niets", zegt campagneleider Anne Knol van Milieudefensie. "Maar het originele voorstel van de Europese Commissie was beter. Deze verwaterde versie leidt tot 8.000 luchtvervuilingsdoden per jaar meer. Methaan, een sterk broeikasgas, is onder druk van de landbouwlobby zelfs volledig geschrapt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl