Koning Willem-Alexander vertrekt met de Fokker 70 PH-KBX
NOS Nieuws

Oranjes minder, kabinet vaker weg met KBX

De ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte hebben de afgelopen twee jaar veel vaker het regeringsvliegtuig KBX gebruikt dan koning Willem-Alexander, zijn vrouw en zijn moeder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vorig jaar vlogen premier Rutte en zijn kabinetsploeg tachtig keer met de Fokker 70, de drie leden van het Koninklijk Huis slechts 32 keer.

De cijfers zijn via de Wet Openbaar Bestuur (WOB) naar buiten gebracht. Minister Schultz heeft de exacte bestemming van de vluchten van de koning weggehaald uit respect voor de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis. Bij de ministeries staat het reisdoel wel genoteerd en dat varieert van Brussel, Bakoe, Caïro en Maastricht tot het Franse Villacoublay.

Privévliegtuig

In 2013, het jaar van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, overtrof het Koninklijk Huis het kabinet met het gebruik van het regeringstoestel. Het kabinet nam het vliegtuig 29 keer, Willem-Alexander, Máxima of Beatrix 55 keer.

De gebruikers van het vliegtuig betalen een standaardbedrag voor de vlucht en daarmee is het goedkoper dan een commerciële vlucht. In het regeringsvliegtuig is plaats voor 24 personen.

Gebruik regeringstoestel periode 2013-2015

201520142013
Koninklijk Huis324355
Kabinet807629
  • ANP
    Minister Ploumen bereidt met haar ambtenaren in KBX een bezoek voor aan Turkije
  • ANP
    De oranje-witte Fokker 70 is in 1996 aangeschaft en moet in 2017 worden vervangen
  • ANP
    Premier Rutte en minister Asscher na een bezoek aan Berlijn
  • ANP
    Het interieur van het regeringsvliegtuig, kort na de oplevering in 1996

In 2017 moet de KBX vervangen worden, omdat KLM stopt met de Fokkers en daarmee het onderhoud erg duur wordt. Minister Schultz had laatst haar oog laten vallen op een tweedehands vliegtuig van een Indiase zakenman, maar heeft geen bod gedaan vanwege een openstaande belastingschuld van de eigenaar.

Het is nog onduidelijk welke type het kabinet nu kiest. De kans is groot dat het een nieuw toestel wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl