Alvin Toffler
NOS Nieuws

Futuroloog Alvin Toffler (Future Shock) overleden

De Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler is op 87-jarige leeftijd overleden. De boeken die hij schreef over de problemen en uitdagingen van de moderne mens, Future Shock en The Third Wave, waren ook in Nederland bestsellers.

In Future Shock uit 1970 beschreef Toffler hoe personen zich steeds meer ontheemd zouden gaan voelen in de wereld door 'information overload' en het wegvallen van vaste waarden als gezin of kerk. "We moeten nieuwe manieren vinden om ons te verankeren nu oude wortels als geloof, natie, gemeenschap, gezin of beroep dreigen te verdwijnen."

De titel van zijn boek The Third Wave (1980) verwees naar een derde omwenteling die Toffler zag komen, na de Agrarische en Industriële Revolutie. Hij voorspelde de opkomst van e-mail, elektronische agenda's, teleconferenties en interactieve media. Ook voorzag hij een hybride vorm van consument en producent die hij prosument noemde.

Overigens zat Toffler niet altijd juist met zijn verwachtingen: zo meende hij ook dat de mens steden onder water en ruimtekolonies zou gaan bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl