Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Italiaanse collega Gentiloni
NOS Nieuws

'Italianen minder enthousiast over gedeelde zetel'

Dat Nederland waarschijnlijk de zetel in de VN-Veiligheidsraad samen met Italië gaat delen, wordt hier enthousiast ontvangen, maar in Italië begrijpen ze daar maar weinig van.

"Die samenwerking betekent dat er een compromis is gevonden. En als ze ergens in Italië niet van houden, is dat het wel", zegt correspondent Rop Zoutberg in NOS Met het Oog op Morgen.

"Veel Italianen vinden dat ze daarmee laten zien dat ze niet goed voor hun zaak hebben gestaan", zegt Zoutberg. "Dat is een teken van zwakte."

Niet genoeg

De stemming om de zetel in de VN-Veiligheidsraad begon dinsdag. Nederland had, net als Italië, na vijf stemrondes nog steeds niet genoeg steun. Om deel te mogen nemen moet een kandidaat minimaal twee derde van de stemmen binnenhalen, dat zijn er 129.

Nederland haalde in de vijfde ronde 95 stemmen, precies evenveel als Italië. Beide landen kwamen daarna met het voorstel om de zetel te delen. Normaal gesproken neemt een land twee jaar deel. In dit geval zou Italië 2017 voor zijn rekening nemen, Nederland 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl