De Giant-Alpecin-renners Tom Dumoulin, Laurens van Dam en John Degenkolb in hun Tour-outfit.
NOS Wielrennen

Dumoulin droomt van plek in select rijtje

Giant-Alpecin begint zaterdag met heldere doelen aan de 103de editie van Tour de France: de Duitse sprinter John Degenkolb is van de partij om etappes te winnen en de Fransman Warren Barguil hoopt een goed klassement te rijden.

En Tom Dumoulin dan? De Limburger gaat mee als 'vrijbuiter', zoals hij het zelf omschrijft. Zijn grote doel dit jaar is immers olympisch goud op de tijdrit. De Tour moet hem op het niveau brengen dat hem straks in Rio de Janeiro op de hoogste trede van het ereschavot brengt.

'Supercompensatie' is het toverwoord. Het is de bedoeling dat het lichaam van Dumoulin zich van alle inspanningen op de Franse wegen herstelt tot bóven het oorspronkelijke niveau. "Als ik wil winnen in Rio, heb ik de supercompensatie van een grote ronde nodig", is zijn overtuiging.

Uitdaging

Vandaar dat hij wél aan de start staat van de Tour, maar zónder dat hij veel oog zal hebben voor het (eind-)klassement. Want dat zou wel weer eens te veel van goede kunnen zijn. Bovendien wil hij grote risico's mijden, want een valpartij is zo kort voor de Spelen wel het laatste waar de 25-jarige coureur op zit te wachten.

Dumoulin: ik heb supercompensatie nodig

Toch wacht Dumoulin wel een uitdaging. Het wordt immers zijn derde grote ronde in tien maanden en tijdens die vorige twee, de Vuelta (september 2015) en de Giro (mei 2016), won hij etappes én droeg hij de leiderstrui. Als hem dat ook lukt in de Tour, komt hij in een select rijtje terecht: tot nu toe wisten alleen Eddy Merckx, Freddy Maertens en Bernard Hinault dat binnen een jaar in de drie grote rondes voor elkaar te krijgen.

Stiekeme hoop

"Dat is wel stiekem mijn hoop", bekent de sportman pur sang die daar kennelijk ook al over heeft nagedacht. "Ik heb twee kansen. De eerste is dat ik in de eerste week ergens een keer kan wegrijden in de finale van een lastige rit. Zoiets. Of ik moet nog kort staan in het klassement na de Pyreneeën en dan uithalen in de tijdrit", kijkt hij al vooruit naar vrijdag 15 juli.

Prachtige scenario's, maar de in een speciale Tour-outfit gestoken Dumoulin - het zwarte Giant-shirt heeft plaats gemaakt voor een overwegend wit exemplaar - staart zich er niet blind op. "Beide mogelijkheden lijken mij heel erg wishful thinking. Maar het zou wel heel gaaf zijn..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl