Jong en oud leven samen in een woongroep
NOS Nieuws

Trend: woongroep met vluchtelingen en woningzoekenden

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

Vluchtelingen en woningzoekenden samen huisvesten is goed voor de integratie en een oplossing voor de woningnood. Dat is de gedachte bij de gemeente Amsterdam, waar deze week een gemengde woonvorm van start gaat voor ruim 500 jongeren die in de hoofdstad willen wonen en jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben.

En Amsterdam is niet de enige gemeente die experimenteert met deze nieuwe vorm van samenleven. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat zeker dertien gemeenten soortgelijke plannen hebben. Ze proberen van de nood een deugd te maken door beide groepen te laten samenwonen in nieuwbouw of omgebouwde panden. De commune lijkt een trend.

Wachtlijst

Het Rijk verplicht de Nederlandse gemeenten om een deel van de vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben, te huisvesten. Dat is lastig voor de meeste gemeenten, omdat er weinig goedkope huurhuizen beschikbaar zijn. Ook starters op de woningmarkt en andere urgente woningzoekenden staan op de wachtlijst voor deze huizen.

Op dit moment wachten 16.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra op een huis. Het Rijk zet de gemeenten onder druk om haast te maken met het vinden van woningen voor hen, want doordat ze niet doorstromen, blijven de asielzoekerscentra onnodig lang vol.

Maatschappelijk betrokken

In Amsterdam krijgen vrijdag 565 Nederlandse jongeren de sleutel van hun studio. De meeste jongerenwoningen zijn gekleurde containers met een eigen keuken, badkamer en toilet op een oppervlak van ongeveer 23 vierkante meter. Per woongroep is er een gezamenlijke woonkamer.

De woningen zijn bedoeld voor jongeren tussen 18 en 27 jaar die maatschappelijk betrokken zijn. Ze moeten zelf het pand beheren, de tuin onderhouden en het is ook de bedoeling dat ze hun buren met een asielstatus op weg helpen in de Nederlandse samenleving.

In Zeist worden twee oude schoolgebouwen geschikt gemaakt om vluchtelingen te huisvesten samen met andere woningzoekenden in de gemeente. In Hummelo, in de Achterhoek, wordt met buurtbewoners gesproken over de huisvesting van vluchtelingen in een oud verpleeghuis. Ook daar is het plan om ook andere woningzoekenden woonruimte in het gebouw te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl