Jamil Heg voor zijn nieuwe winkel

Getroffen bewoners Alphen willen na kraanongeluk weer vooruitkijken

"Schrikbarend." Zo noemt Alphenaar Jamil Heg de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het hijskraanongeluk in zijn stad. Volgens de OVV deugde het plan voor het hijsen van het brugdeel van geen kant.

Heg is eigenaar van een winkel in tweedehandsspullen aan de straat waar 3 augustus 2015 de kranen neerkwamen. Zowel de winkel van Heg als de bovengelegen woning aan de Hooftstraat werd compleet verwoest. Zijn hond kwam om bij het ongeluk.

3 augustus 2015: het ongeluk

Heg is geschokt door de conclusies van de OVV. "Als bij de bouwbedrijven iemand even wat beter naar de plannen had gekeken, was deze chaos nooit ontstaan. Dan had ik nog in mijn huis gewoond en had ik mijn oude winkel nog. Ik vind het echt achterlijk en raar."

Sinds het ongeval woont Heg in een ander huis. "Dat is veel te klein voor al mijn meubels en ik voel me er helemaal niet prettig. Daarom zoek ik elke dag naar een ander, beter huis." Hij vindt dat de gemeente hem hierbij niet goed heeft geholpen en zal binnenkort opnieuw contact opnemen met zijn advocaat.

Bep van Oijen en Jos van Ellinkhuizen bij de bouw van hun nieuwe huizen

De stemming bij buurvrouwen Bep van Oijen en Jos van Ellinkhuizen is een stuk beter. Ook zij raakten hun woning kwijt door het ongeluk, maar uitgerekend vandaag wordt de eerste paal van hun nieuwe huizen geslagen.

"We kunnen weer vooruitkijken", zegt Jos. "We gaan snel aan de slag. Ik mis de gezelligheid van onze straat." Buurvrouw Bep vindt het vooral spannend. "Ik zit nu al bijna een jaar in een ander huis. Prima hoor, maar ik mis mijn thuis."

Na het ongeluk was ik in shock. En dat ben ik eigenlijk nog steeds.

Bep raakte haar huis kwijt bij het ongeluk met de hijskranen

Bep woonde bijna 55 jaar in het huis dat door de hijskranen werd verpulverd. "Mijn man en ik hadden het samen gekocht. Onze kinderen zijn hier opgegroeid." Het ongeluk maakte diepe indruk, zegt ze. "Ik was compleet in shock. En dat ben ik eigenlijk nog steeds."

De conclusies van de OVV doet de dames niet zo veel. "We nemen maar aan dat alle betrokken partijen lering trekken uit wat er is gebeurd."

'Mijn vrouw zag een paal op zich afkomen'

Een van de kranen viel op de hobbywinkel van André Leeflang en zijn vrouw. "Ik was al naar huis, maar mijn vrouw was nog in de winkel aan het werk. Ze hoorde iets knappen en zag toen die kraan op haar afkomen." Hij vecht tegen zijn tranen terwijl hij het verhaal vertelt. "Ze moest rennen voor haar leven."

Leeflang is onder de indruk van het rapport. "Ik ben geschokt dat er op zo'n goedkope manier met mensenlevens wordt omgegaan. Het hijsplan klopte niet, de pontons waren ongeschikt, de kranen hadden te weinig capaciteit. De mensen in de winkels, mijn vrouw, ze hadden allemaal dood kunnen zijn."

Samen met zijn vrouw ging hij door een zware periode. "Mijn vrouw had last van een posttraumatische stressstoornis. Ze was zichzelf niet meer." Inmiddels gaat het weer beter. "Ze heeft het plezier terug. Ons leven gaat door en we zien het zonnig in. Ik denk dat dat voor de meeste mensen in de straat geldt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl