NOS-wielerwatchers verdelen de sterren voor de sprinters in de Tour
NOS WielrennenAangepast

Sprinters in de Tour: wielerwatchers verdelen sterren

De eerste en de laatste etappe van de 103de Ronde van Frankrijk zullen bij alle topsprinters rood omcirkeld staan in het routeboek. Op dag één staat de gele trui op het spel, de laatste etappe finisht traditiegetrouw op de Champs-Élysées. Daartussenin krijgen de sprinters een handvol kansen op een ritoverwinning.

De Duitsers André Greipel en Marcel Kittel zijn de voornaamste kandidaten voor de sprintzeges, verwachten de wielerwatchers van de NOS.

De favorieten volgens de NOS-watchers

Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg Kock
***** Greipel Greipel Greipel Kittel Kittel
**** Kittel Kittel Kittel Greipel Greipel
*** Groenewegen Cavendish Coquard Coquard Cavendish
** Kristoff Groenewegen Kristoff Sagan Coquard
* Sagan Stuyven McLay Kristoff Sagan

Commentator Gio Lippens heeft Greipel bovenaan zijn lijstje gezet, maar daar had evengoed Kittel kunnen staan, zegt hij. "Het is nattevingerwerk. Beide mannen hebben de ervaring om veel ritten te winnen. Bovendien is zowel de ploeg Quick-Step (Kittel) als Lotto-Soudal (Greipel) om de sprinter heen gebouwd."

Kittel won in zijn carrière al acht Tourritten, Greipel zelfs tien. De sprinter met het grootste palmares, Mark Cavendish (26 etappezeges), staat pas op de derde plaats in Lippens' lijst. "Cavendish kies ik bij afwezigheid van Nacer Bouhanni. De Brit is met zijn hoofd al bij de Olympische Spelen."

"Cavendish is niet meer zo sterk als een paar jaar geleden, maar hij heeft nog genoeg klasse en explosiviteit om te verrassen. Al verwacht ik niet dat hij Parijs zal halen."

Groenewegen in het geel?

Wie weet kan kersvers Nederlands kampioen Dylan Groenewegen voor een verrassing zorgen in de massasprints. "Hoop doet leven, daarom heb ik hem opgeschreven", zegt Lippens, die onder de indruk is van de Lotto-Jumbo-renner. "Bij het NK maakte hij een heel ontspannen indruk. Hij was de topfavoriet en maakte het ook nog af."

"Groenewegen heeft de bravoure die een sprinter nodig heeft. Hij doet me een beetje denken aan Jeroen Blijlevens, die in zijn eerste Tour meteen een etappe won."

Sagan voor groen, Degenkolb outsider

De belangrijkste kandidaat voor de groene trui is wereldkampioen Peter Sagan voor Lippens. "Ik denk dat hij in de massasprints tekortkomt, maar van de sprinters is hij het meest allround. Hij kan de etappes winnen op een parcours dat te zwaar is voor de pure sprinters."

"Tot slot wil ik toch ook John Degenkolb even noemen. Ik heb hem niet in de lijst staan, omdat we zo weinig van hem gezien hebben. Ik ben heel benieuwd of hij weer op het topniveau van vorig jaar kan komen. Is hij fysiek weer in staat mee te doen voor de overwinning, na zijn ongeluk in januari? Hij is een kandidaat voor de lastige etappes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl