Graziano Pellè
NOS Voetbal

'Ik ken op dit moment geen betere spits dan Pellè'

Graziano Pellè is een van de smaakmakers van het EK voetbal. De spits van Italië scoorde al twee keer en maakt indruk met zijn sterke spel. "Ik ken op dit moment geen betere spits", zegt NOS-analyticus Marc van Hintum in het radioprogramma Sportzomer op Radio 1.

Een paar jaar geleden speelde Graziano Pellè nog bij AZ. Hij kon geen indruk maken in Alkmaar. Na omzwervingen in Italië bloeide de spits op bij Feyenoord. Sinds hij in de Premier League speelt bij Southampton, is hij ook international.

"Ik heb tijdens Spanje-Italië genoten van Pellè. Ik ken op dit moment geen betere spits. Noem 'm maar...", aldus Van Hintum. "Hij is gevaarlijk met zijn hoofd, hij kopt veel ballen door en hij wint veel duels."

Van Hintum denkt zelfs dat Pellè uitstekend zou passen in het elftal van de Duitsers. "Hij zou een toevoeging zijn in dat elftal. Als aanspeelpunt."

Gylfi Sigurdsson (r) juicht na zijn 1-0

Als de grootste verrassing van het toernooi moet worden genoemd, twijfelen de mannen geen moment. "IJsland. Dat is echt vechtvoetbal. Vooral conditioneel zijn ze heel goed", zegt Groenendijk.

"En wat het ook is met IJsland: het is een team. Als je een team hebt en je wil allemaal voor hetzelfde gaan, dan kom je ergens. Net als Wales en Italië. En dat is ook te danken aan de coach. Als er één coach is die geen plan had, dan is het Roy Hodgson wel. Engeland speelde een slecht toernooi en ze gaan er zeer terecht uit. Ze verloren van een team. Een team dat IJsland heet."

Geen wereldtop

Opvallend is dat er bij IJsland geen spelers in de selectie zitten die tot de wereldtop behoren. Groenendijk: "Het zijn niet de topclubs waar de spelers spelen. Dan blijkt maar weer: als je een goede organisatie hebt, dan kan je veel bereiken. Maar om nou te zeggen dat ze goede voetballers hebben, nee."

Mario Gómez

En hoe gaat het nu verder? Wat wordt de finale? Groenendijk en Van Hintum willen zich wel aan een voorspelling wagen. Data-analist Rokers voorspelt een finale op basis van statistieken.

Groenendijk: "België-Italië. Ik zie daar iets herkenbaars in. In 1988 verloor Nederland de eerste wedstrijd van Rusland. En in de finale kwam Oranje Rusland weer tegen. En we weten wat er toen gebeurde. Ik zie dat scenario zich wel weer voltrekken."

Van Hintum: "Ik denk ook aan België-Italië. Al moet ik nog maar zien dat de Belgen winnen van Wales. Iedereen was weg van de Belgen, maar ik niet. Ik denk dat ze in de problemen komen als ze tegen een goede tegenstander spelen. Ze hebben het geluk dat ze aan die kant van het schema zitten."

Portugal-Duitsland

Rokers: "Duitsland heeft de meeste schoten voor, de minste schoten tegen en is defensief op orde. Zij maken statistisch gezien de meeste kans op de titel. Ze hebben natuurlijk wel een moeilijke route, met eerst Italië en daarna mogelijk gastland Frankrijk. Portugal-België is de meest waarschijnlijke halve finale. Portugal is net wat geniepiger, daarom denk ik dat ze België verslaan. De finale wordt daarom Portugal-Duitsland, met Duitsland als winnaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl