Richard Krajicek wint Wimbledon 1996
NOS Sport

Rostagno herinnert zich Krajicek ook om zijn humor

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won. De enige Nederlandse grandslamtitel ooit in het herenenkelspel. Met zijn zeven tegenstanders van toen blikken we deze Wimbledon-editie om de dag terug op 1996. Vandaag: de tweede ronde tegen Derrick Rostagno.

Na zijn eenvoudige eerste ronde tegen Javier Sanchez kent Richard Krajicek ook in de tweede ronde van Wimbledon 1996 weinig problemen. Hij zet de Amerikaan Derrick Rostagno met 6-4, 6-3, 6-3 aan de kant.

"Hij serveerde niet zo hard, hij had ergens last van", weet Krajicek zich in 1999 nog te herinneren in het NOS-programma Sport in Beeld: Oranje Paars. "Ik was eigenlijk vrij bang voor hem. Het was een heel handige speler, nog eentje van de oude garde. Maar hij was al half gestopt."

Rostagno, ooit de nummer 13 van de wereld maar in 1996 slechts de nummer 133, bevestigt de woorden van Krajicek. "Ja, ik kampte met blessureleed. In de periode voor Wimbledon heb ik veel rust genomen."

Was de Amerikaan, die tegenwoordig een eigen advocatenkantoor heeft in Los Angeles, verrast dat Krajicek Wimbledon won? "Nee, ik vond hem altijd al een goede speler en een echte sportman. Hij verdiende die titel na al die jaren van knieproblemen."

Rostagno haalt een leuk moment uit zijn wedstrijd tegen Krajicek terug. "Met vier gigantische opslagen met nieuwe ballen speelde hij een perfecte game. Voordat ik daarna ging serveren, keek ik hem aan, hield de ballen omhoog en zei: almost new balls."

Derrick Rostagno op Wimbledon in 1995

Wat zijn in het algemeen de herinneringen van Rostagno aan Krajicek? "Een ware sportman met een machtige speelstijl. Hij was een gentlemen op en naast de baan. Volgens mij had hij ook unieke, uitdagende humor. Dat bleek wel toen een aantal opmerkingen van hem voor controverse en reuring zorgde."

De Amerikaan doelt op Krajiceks opmerking uit 1992 - ook op Wimbledon - dat 80 procent van de vrouwelijke tennisprofs dikke, luie varkens zijn. Die opmerking neemt hij later terug, om er 75 procent van te maken. Martina Navratilova dreigt hem een klap te verkopen.

Tja, Krajiceks tennisleven gaat niet altijd over rozen. Dat blijkt ook in de derde ronde tegen Brett Steven. Daarover vrijdag meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl