NOS Nieuws

In Brussel maakt woede over Britten plaats voor verstand

Cameron: 'We moeten goede relaties met de EU behouden'

De Europese leiders hebben het de Britse premier David Cameron niet makkelijk gemaakt tijdens de top in Brussel. Maar hij kreeg wel waarvoor hij was gekomen, namelijk meer tijd. De onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie beginnen pas na de zomer.

Na de bijeenkomst stond de ietwat bedroefde Britse leider voor het laatst de EU-pers te woord. Hij sprak van een positief en constructief gesprek over de toekomst van de verhoudingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Hij zei dat zijn land zich niet van Europa zal afkeren, maar de banden zo veel mogelijk zal aanhalen.

Pragmatisch

Na afloop richtten ook de andere regeringsleiders zich vooral op de toekomst. Vandaag praten ze daar zonder Cameron verder over.

"We moeten niet al te grote vergezichten willen schilderen", zei premier Rutte. Hij wil een pragmatisch Europa. Als voorbeeld haalde hij de oplossing aan, die hij tijdens de top met de Italiaanse premier Renzi bedacht over de zetel in de Veiligheidsraad. Na verschillende stemmingen in New York kregen beide landen evenveel stemmen.

Italië en Nederland willen de zetel nu delen. In 2017 wordt hij dan door Italië bezet, in 2018 door Nederland. Of dat lukt wordt mogelijk later vandaag bekend.

Banken

Tijdens de top van de regeringsleiders had ECB-president Draghi nog enkele geruststellende woorden in petto. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, sprak sussende woorden. "Er gaan geen banken omvallen", zei hij. En als er banken in problemen komen is er volgens hem voldoende geld beschikbaar om ze overeind te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl