De IJslandse voetballers vieren feest met de supporters
NOS Voetbal

Voetbalwereld geschokt en in extase na overwinning IJsland

De overwinning van de IJslandse voetballers op de Engelsen maakt veel los bij de eilandbewoners. Nooit eerder plaatste IJsland zich voor een eindronde, dus met ieder resultaat zou het land al tevreden zijn.

Een kwartfinale werd als onmogelijk beschouwd. Daarom is de trots extra groot. In de hoofdstad Reykjavik waren tienduizenden supporters op de been die helemaal door het lint gingen toen hun team van het 'grote' Engeland won. Ook de IJslandse commentator Guðmundur Benediktsson, die we kennen van het winnende doelpunt tegen Oostenrijk, kon zich weer niet beheersen.

Niet alleen IJsland verkeerde in extase. In de hotelkamer van de selectie van Wales werd een feestje gevierd. Dat land, debutant op het Europees kampioenschap, is verder gekomen dan Engeland en dat leverde veel leedvermaak op.

De Welshmen wisten zelf in de achtste finales af te rekenen met de Noord-Ieren, ook al verloren ze in de groepsfase nog wel met 2-1 van Engeland.

Wales viert feest na uitschakeling Engeland

Dat Engeland niet wist te winnen, wordt als grote schande gezien in het land. Oud-spits Gary Lineker noemde het de ergste nederlaag in de historie van Engeland. "We zijn verslagen door een land met meer vulkanen dan voetballers."

Analyticus Alan Shearer zei bij de BBC dat het de slechtste prestatie ooit was van het nationale team. "Engeland was tactisch compleet incompetent. We waren hopeloos en we zijn echt niet zo goed als we zelf denken." De schuld werd grotendeels gelegd bij bondscoach Roy Hodgson, die direct na de wedstrijd opstapte.

Maar niet het verlies van Engeland, maar de overwinning van IJsland is het echte gesprek van de dag. Die prestatie is nog indrukwekkender als die in perspectief wordt gezet. Opta becijferde dat er 22.000 voetballers zijn in IJsland, zowel vrouwen als mannen. Als je dat afzet op de totale bevolking is dat zo'n zeven procent.

Er werden ook grappen gemaakt over hoe het voetbalteam is geselecteerd. Zo is in onderstaand plaatje de hele bevolking opgedeeld. Vrouwen, mannen die te oud of te jong zijn en mannen met overgewicht worden al meteen weggestreept.

Ook de schaapherders, mensen die de actieve vulkanen in de gaten houden en de criminele bankiers van Icesave worden van het totaal afgetrokken. Dan blijven er uiteindelijk 23 IJslanders over: de voetballers die nu in de kwartfinales staan. En nog één Zweed: trainer Lars Lagerbäck.

Er was ook veel te doen om de IJslandse strijdkreet, oftewel de Vikingbrul. Tijdens en na de wedstrijd klapten en schreeuwden de fans in een bepaald ritme. Veel mensen keken met knikkende knieën naar de haka van het voetbal.

Komende zondag moet IJsland in de kwartfinales tegen gastland Frankrijk spelen. Duidelijk is dat het land er in één klap een hele hoop nieuwe fans bij heeft gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl