De spelers van Spanje beseffen dat het EK erop zit
NOS Voetbal

'Dit Spanje is niet meer het Spanje dat kampioenschappen won'

'We zijn niet langer de beste', kopt sportkrant Marca de ochtend na de 2-0 nederlaag tegen Italië. Volgens correspondent Edwin Winkels legt de krant daarmee precies de vinger op de zere plek. "Dit is niet meer het Spanje dat al die toernooien won. Het zijn dezelfde spelers, maar ze spelen niet hetzelfde voetbal."

Wanneer kun je spreken van het einde van een tijdperk? Als de spelers van weleer niet meer meedoen, als er geen bekers meer gewonnen worden of als de bondscoach ermee stopt? Zeker is dat de gouden periode van het Spaanse voetbal met de nederlaag tegen Italië ten einde is gekomen. Hoewel je die conclusie ook twee jaar geleden al had kunnen trekken, toen het Nederlands elftal La Roja met 5-1 oprolde op het WK in Brazilië. Dat toernooi eindigde voor Spanje in de groepsfase.

Kansen vergooid tegen Kroatië

"Die 5-1 leek het begin van het einde", vertelt Winkels, "maar Spanje heeft zich toch gemakkelijk gekwalificeerd voor dit EK." Spanje won negen van de tien wedstrijden in de kwalificatiegroep en reisde als groepswinnaar af naar Frankrijk. "Toch voelde Spanje zichzelf niet echt favoriet."

"Je kunt zeggen dat ze het vergooid hebben tegen Kroatië (2-1 nederlaag, red.). Daardoor kwamen ze in de moeilijke helft van het schema terecht, met naast Italië ook Duitsland en Frankrijk. Ze hebben het aan zichzelf te wijten."

  • EPA
    Andere tijden: Spanje viert de Europese titel in 2008
  • AFP
    Iker Casillas kust de wereldbeker in Johannesburg, na de winst op Oranje
  • ANP Pro Shots
    Spanje wint ook in 2012 het EK, als eerste land pakt La Roja drie titels op rij.
  • EPA
    Begin van het einde? Spanje druipt af na de weergaloze 1-1 van Van Persie in 2014
  • AFP
    Ook in 2016 geen succes. Iniesta en David Silva verbijten de pijn

Hoe nu verder?

Wat moet Spanje doen om op het WK van 2018 weer hoge ogen te gooien? Een nieuwe bondscoach zou uitkomst kunnen bieden. Winkels: "Vicente del Bosque leek de ploeg niet meer aan de gang te kunnen krijgen, het is vrijwel zeker dat er een nieuwe bondscoach komt."

"Na het WK zijn David Villa, Xavi en Xabi Alonso al gestopt, reservekeeper Iker Casillas zal waarschijnlijk nu stoppen", verwacht Winkels. "Andrés Iniesta kan misschien nog twee jaar mee, maar het elftal heeft wel een leider nodig. Daarover wordt nu gesproken, de vraag is of we een nieuw Spanje tegemoet kunnen zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl