Bud Spencer met zijn autobiografie in 2011
NOS Nieuws

Spaghettiwestern-acteur Bud Spencer overleden

De Italiaanse acteur Bud Spencer is overleden. Hij werd bekend door zijn optredens in talrijke spaghettiwesterns, waarin hij vaak samenspeelde met zijn landgenoot Terence Hill. De films werden in Nederland veelal uitgebracht met de woorden 'vier vuisten' in de titel: onder meer Vier vuisten van de duivel (1971), Vier vuisten de lucht in (1972), Vier vuisten voor het geloof (1974).

Ook ander titels van films waarin hij speelde zeggen veel over het genre waarin Spencer acteerde: De snelste vuisten van het wilde westen, Pas op of we slaan erop, Twee door het dolle heen. Dit soort films waren in de jaren 70 een groot commercieel succes. Spencer speelde vaak de rol van lijvige dommekracht, waar zijn blonde tegenspeler Hill juist de charmante slimmerik was.

Ook zonder Terence Hill maakte Spencer tientallen films, zoals De sheriff ziet ze vliegen, De sheriff maakt zich kwaad, de Big Man-reeks in de jaren 80, de Extra Large-reeks uit de jaren 90 (twaalf delen in twee jaar tijd) en films over inspecteur 'Flatfoot' Rizzo. De successen uit de jaren 70 heeft hij niet meer kunnen evenaren.

Bud Spencer heette eigenlijk Carlo Pedersoli. Hij werd in 1929 geboren in Napels. Zijn pseudoniem verwijst naar zijn favoriete biermerk Budweiser en de acteur Spencer Tracy, een idool van hem. Voordat hij acteur werd was Spencer actief als zwemmer; hij deed mee aan de Olympische Spelen van 1952 en 1956.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl