De herbegrafenis van Victor Jara in 2009
NOS Nieuws

25 miljoen euro voor nabestaanden Chileense zanger Victor Jara

Een jury in Florida heeft een voormalige Chileense militair schuldig bevonden aan de marteling van en de moord op de destijds zeer bekende zanger Victor Jara in 1973.

De nabestaanden van Jara hebben recht op een schadevergoeding van ruim 25 miljoen euro, oordeelde de jury.

Oud-luitenant Pedro Pablo Barrientos Nunez, die tegenwoordig in Florida woont, voerde volgens de jury het bevel over de militairen die kort na de militaire staatsgreep op 11 september 1973 in het stadion van Santiago gevangenen folterden en vermoordden. Onder hen was dus ook protestzanger Victor Jara, naar wie het stadion sinds 2003 is vernoemd.

De moord op Jara, enkele dagen na de coup door een junta onder leiding van generaal Pinochet, stond symbool voor de mensenrechtenschendingen van het Chileense regime, dat tot 1990 aan de macht zou blijven.

Barrientos Nunez stond terecht in een civiele zaak die diende voor de rechtbank van Orlando. In 2009 had een toenmalige dienstplichtige militair bij een proces in Chili al bekend dat hij Jara had doodgeschoten, maar de familie van de zanger wilde dat ook degenen die het bevel daartoe hadden gegeven berecht zouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl