Wilders betoogt tijdens het debat over de brexit, premier Rutte luistert op de achtergrond
NOS Nieuws

Rutte wil Britten lucht geven om orde op zaken te stellen

Premier Rutte vindt het onverstandig om Groot-Brittannië te dwingen om zo snel mogelijk uit de EU te stappen. Hij stelt dat het land in een ernstige crisis is beland en vindt het onwenselijk om de druk te veel op te voeren. De Britten moeten zelf eerst politiek orde op zaken stellen, zei de premier in de debat met de Kamer.

"Ik ben het eens met iedereen die zegt dat het 'zo snel mogelijk' moet gebeuren. Maar dat heeft twee elementen. Snel, maar ook zo mogelijk."

Huifkar

Rutte noemde de uitslag van het Britse referendum geopolitiek "buitengewoon slecht". Hij wees op de verschillende crises aan de randen van Europa en trok een parallel waarbij hij Europa ziet als een cirkel vol huifkarren. "Wat er nu gebeurt, is dat een land bezig is om zijn huifkar eruit te halen. Dat heeft flinke gevolgen. Zeker als de huifkar de vijfde economie en een van de twee permanente Europese leden van de Veiligheidsraad is."

Nederlands belang

Rutte stelde dat de Britten ook economisch in zwaar weer zitten en hij wees erop dat bijna alle Britse bedrijven hun investeringen hebben stilgezet. De premier wil voorkomen dat de Europese economieën en Nederland daar onder lijden. Hij heeft in Brussel een helder doel: "Het behartigen van het Nederlands belang staat op nummer 1, 2 en 3."

Rutte herhaalde dat de Britten zelf artikel 50, dat over uittreding gaat, uit het Verdrag van Lissabon zullen moeten activeren. "Wij gaan er niet over. Het enige wat wij kunnen doen is aanmoedigen en stimuleren." Hij hoopt dat dit een kwestie is van weken, zei hij.

Cola

In het debat ging het ook nog even over het bezoek dat premier Rutte vanmiddag bracht aan een nieuwe cola-fabriek in Brabant. CDA-leider Buma vroeg zich af waarom de premier zich in Dongen liet zien te zien en niet bij een EU-overleg in Berlijn was.

Later opende Roemer (SP) het vuur en stelde dat de premier de vertegenwoordiger is van het grootbedrijf in Nederland en niet opkomt voor het midden- en kleinbedrijf. Daarna greep Kamervoorzitter Arib in. Ze vond dat de merknaam te veel werd genoemd.

Topman Wassink (L) en premier Rutte openden de fabriek in Dongen.
Roemer valt Rutte aan over zijn bezoek aan colafabriek

Nexit-motie

Aan het einde van het debat diende PVV-leider Wilders een motie in waarin hij de regering opriep om zo snel mogelijk een referendum over een Nederlands uittreden mogelijk te maken. In het parlement is geen meerderheid voor zo'n referendum en de Raad van State uitte vandaag kritiek op een plan voor zo'n referendum van Kamerlid Van Klaveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl