NOS Nieuws

Action doet frisdrank met omstreden kleurstoffen in de ban

Winkelketen Action staakt de verkoop van frisdrank waarin zes omstreden kleurstoffen zitten. Die stoffen kunnen een negatieve invloed hebben op het gedrag van kinderen, zegt actiegroep Foodwatch.

Als een van de kleurstoffen onder de nummers E102, E104, E110, E122, E124 of E129 in een product zit, zou op de verpakking moeten staan: "kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden", zegt Foodwatch.

Fabrikanten gebruiken de felle kleurtjes om snoep, taart en frisdrank aantrekkelijker te maken voor kinderen.

Al eerder stopte de supermarktketen Jumbo met de verkoop van producten waarin de betrokken E-nummers zijn verwerkt. Xenos haalde vorige week frisdrank en snoep uit de schappen waar geen veiligheidswaarschuwing op stond. Maar de verkoop van spullen waarin de omstreden kleurstoffen zijn verwerkt, is niet helemaal gestaakt.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum zegt dat niet zozeer de kleurstoffen het product voor kinderen ongezond maken maar vooral de hoeveelheid suiker en onverzadigd vet. Dat zijn producten die je niet nodig hebt om gezond te eten, zegt een woordvoerder.

"Je krijgt bijvoorbeeld bij frisdrank ongemerkt veel calorieën binnen en dat is niet goed. Maak water voor kinderen aantrekkelijk door er bijvoorbeeld verse munt in te doen, dat is veel gezonder."

De woordvoerder benadrukt dat de betrokken E-nummers door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid uitvoerig zijn getest en dat ze veilig zijn bevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl