Rutte tijdens het debat over de Europese top
NOS Nieuws

'Brexit-debat' kabinet en Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert vanavond met premier Rutte over de inzet van het kabinet voor de Europese Raad van morgen en overmorgen.

Rutte bespreekt daar met zijn Europese collega's hoe het verder moet na de brexit. Ook het vervolg op het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt besproken.

Stapsgewijs

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken schrijft vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer dat formeel gezien de brexit-procedure pas kan beginnen als het Verenigd Koninkrijk dat proces in gang zet. Daarna kan pas onderhandeld worden over een 'terugtrekkingsakkoord'.

Het kabinet wil dat dat "stapsgewijs en ordelijk" verloopt waarbij de Nederlandse economische belangen "scherp in het oog" gehouden worden.

Weinig geduld

Tegelijkertijd wijst Koenders er op dat de periode van onzekerheid zo kort mogelijk moet zijn. Door de situatie in de Britse politiek zou het proces echter op zijn vroegst in oktober kunnen beginnen, als de opvolger van premier Cameron is benoemd.

Het CDA heeft al aangegeven weinig geduld te hebben met het Verenigd Koninkrijk, en zo snel mogelijk exit-gesprekken te willen. Ook D66 vindt dat de gevolgen van de brexit snel zichtbaar moeten worden.

Het debat begint om 18.30 uur en is live te volgen via NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl