De rechtbank bij het begin van de pro-formazitting
NOS Nieuws

Psychisch onderzoek naar Everink-verdachte

De verdachte van de moord op zakenman Koen Everink, Mark de J., blijft langer in voorarrest. Dat heeft de rechtbank bepaald. Ook komt er een psychisch onderzoek naar De J., al hoeft dat volgens de rechter niet in het Pieter Baan Centrum.

Het was de eerste openbare zitting over de strafzaak tegen De J. Hij had grote gokschulden bij Everink. Zelf zegt hij dat hij al 96 dagen onschuldig vastzit.

Het OM pleitte vandaag voor psychisch onderzoek op advies van de twee gedragskundigen die met De J. hebben gesproken. Advocaat Hoogendam heeft echter kritiek op dat advies.

Bezweet

Volgens de deskundigen maakte De J. een gespannen indruk en had hij vlekken in zijn nek. De advocaat zegt dat zijn cliënt niet wist dat de deskundigen zouden komen en dat hij bezweet was omdat hij net intensief had gesport.

Vandaag is Mark de J. voor het eerst voor de rechter verschenen. Tijdens de pro-formazitting zei het OM dat het onderzoek naar de moord op Koen Everink nog in volle gang is. Er moeten nog getuigen worden gehoord en opgespoord en er komt nog een reconstructie.

'Ik werd overmeesterd'

De J. heeft altijd ontkend dat hij Everink heeft vermoord. Tegen de politie verklaarde hij dat hij door vier mannen werd overmeesterd toen hij op de avond van de moord bij het huis van Everink vertrok. Deze mannen zouden hem in zijn auto hebben ontvoerd.

Lidwien Gevers over het relaas van De J.

Advocaat Hoogendam wil dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënt wordt opgeheven. Hij vindt dat het OM op het verkeerde spoor zit. Ook De J. zelf sprak tijdens de zitting over een tunnelvisie. Hij zei dat hij elke dag wakker wordt in zijn cel terwijl de echte dader nog vrij rondloopt.

Hoogendam erkende in de rechtszaal dat De J. gokschulden had bij Everink. Maar volgens de advocaat hadden de twee afspraken gemaakt over het terugbetalen van de schuld.

Dna

Volgens het OM zijn in de woning geen sporen aangetroffen van mogelijke andere daders, maar wel dna-materiaal van De J. Ook werd het horloge van Everink, dat na de moord werd vermist, gevonden in het huis van de zus van De J.

Het is druk bij de pro-formazitting. Zo zijn er veel media en ook familieleden van het slachtoffer. Er is een extra zaal ingericht waar de pers en andere belangstellenden de zaak kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl