NOS Voetbal

Des Duivels: Belgische versus Nederlandse media

  • Thomas Rijsman

    Voetbalredacteur

  • Thomas Rijsman

    Voetbalredacteur

Thomas Rijsman is behalve sportjournalist bij de NOS ook Belg. Maar wel eentje die geboren en getogen is in Nederland. Tijdens het EK in Frankrijk houdt hij de verrichtingen van zijn vaderland scherp in de gaten.

Bericht op Twitter: ‘Breaking: op de NOS (Den Hollander) vonden ze ons maar matig.’ Er was gisteren inderdaad een levensgroot verschil in de beoordeling van de Duivels op enerzijds de Nederlandse en anderzijds de Belgische televisie.

Bij de VRT kwamen ze na de wedstrijd superlatieven tekort. Jan Mulder was zelfs ontroerd om het spel van Eden Hazard, zei hij inderdaad met natte ogen. In het wedstrijdverslag in de Volkskrant van vandaag viel de naam Hazard pas voor het eerst in de één-na-laatste alinea.

Hoe kan het toch dat één wedstrijd zo totaal anders wordt beoordeeld?

De Belgen omarmen Eden Hazard

Eerst de feiten. Nooit eerder won België met zo’n ruim verschil op een eindtoernooi. Geen enkele andere ploeg scoorde tot dusver vier keer op dit EK.

België scoort gemiddeld twee keer per wedstrijd, boven het toernooigemiddelde. België kwam tegen Hongarije tot 25 doelpogingen. Alleen Zwitserland, met 29 doelpogingen tegen Polen, scoorde op die statistiek hoger, maar België richtte veel beter: veertien keer kwam een bal tussen de palen terecht.

Geen enkele keeper moest dit toernooi meer reddingen maken dan Gabor Kiraly, gisteren tegen België. Ondertussen hield Thibaut Courtois voor de derde keer op rij zijn doel schoon.

Toegegeven: ook ik ben al weken in verwarring over de Rode Duivels. Is het nou georganiseerde chaos, leunend op individueel talent, of is het totaal los zand? Voor ieder aanknopingspunt, dat hoop biedt op meer, valt een punt van kritiek te noemen. Maar ook andersom. Het is maar net door welke bril je wil kijken.

Op een toernooi waar controle een scheldwoord is geworden, en symbool staat voor de angst om te verliezen waarmee trainers hun ploegen infecteren, speelde België tegen Hongarije eindelijk bevrijd en onbevangen. Ongecompliceerd vooruit, van begin tot eind. Het leverde een spektakelstuk op. Hoe dan ook: ik heb gisteren genoten van een goed spelend België.

De day after wordt mijn gevoel bevestigd door de buitenlandse pers die, anders dan veel Nederlandse pers, wel lyrisch durven zijn over het spel van België. In Frankrijk: ‘Hazard is een tovenaar’. Italië en Spanje: ‘De Duivels wervelden’. Engeland: ‘Hongarije vanaf minuut één uit elkaar gereten.’ Duitsland: ‘Einbahnstrassen-fussball’. In andere woorden: éénrichtingsverkeer.

De aanloop naar deze achtste finale heeft inderdaad te veel kwetsbaarheden van de Belgische ploeg blootgelegd om nu blind overstag te gaan. Maar critici van bondscoach Marc Wilmots die na gisteren halsstarrig willen blijven volharden in hun mening, en niet bereid zijn een paar centimeter op te schuiven, zijn ook niet meer serieus te nemen. In de rechtbank noemen ze zo’n houding namelijk tunnelvisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl