NOS NieuwsAangepast

Verliezen op beurzen lopen weer op

Beleggers zijn nog niet bekomen van het besluit van de Britten afgelopen vrijdag om de Europese Unie te verlaten. De belangrijkste Europese indices staan zo'n 2 procent lager. Vooral banken en verzekeraars gaan vandaag opnieuw onderuit.

Rond twee uur vanmiddag verliezen Britse banken tot 24 procent, na eerdere verliezen tot 20 procent afgelopen vrijdag. In Nederland dalen de koersen van banken en verzekeraars met 6 tot 11 procent.

Beleggers verkopen de aandelen na negatieve verwachtingen waarmee analisten nu naar buiten komen. De banken krijgen last van een minder harde groei van de economie door de Brexit, is hun verwachting. Leningen zullen vaker niet terug worden betaald. Daarnaast zullen zakenbanken minder verdienen omdat het aantal overnames en beursgangen afneemt.

Verliezen worden groter

In de loop van de dag worden de verliezen groter. Europese beurzen openden vanochtend met verliezen van 0,5 tot ruim 1 procent na een licht positief slot in Azie. Daar won de Nikkei 2,4 procent, de Chinese SSE ging 1,5 procent omhoog en de Hang Seng in Hong Kong sloot licht lager.

Rond 14.00 uur zijn de minnen van de belangrijkste indices opgelopen tot 2 procent. De AEX staat 2,3 procent lager op 414 punten. De Amerikaanse indexfutures laten een lagere verwachte opening zien van Wall Street later vanmiddag om 15.30 uur.

Goud in trek

Goud is net als vrijdag in trek. Beleggers zien dit als een veilige haven in tijden van onzekerheid. Een troy ounce (31 gram) kost 1327 dollar. Ook Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties zijn gewild.

Het Britse pond staat bijna 4 procent lager ten opzichte van de dollar. Vanwege de onzekerheid die de uitslag van het brexit-referendum heeft opgeleverd, staat het pond op het laagste niveau in dertig jaar. De euro noteert 1 procent in de min, op 1,0971 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl