Richard Krajicek wint Wimbledon 1996
NOS Sport

'Ik was vooral boos dat ik tegen Krajicek moest'

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won. De enige Nederlandse grandslamtitel ooit in het herenenkelspel. Met zijn zeven tegenstanders van toen blikt NOS.nl deze Wimbledon-editie om de dag terug op 1996. Vandaag: de eerste ronde tegen Javier Sanchez.

Anderhalve week voordat Wimbledon begint, verliest Richard Krajicek in de kwartfinales van Rosmalen van Paul Haarhuis. Het grote twijfelen begint. Krajicek heeft een hekel aan spelen op gras. Op Wimbledon heeft hij al twee jaar geen wedstrijd meer gewonnen. Heeft het wel zin om naar Londen te gaan?

Mijn Engels was toen niet zo goed, dus ik had weinig contact met Richard.

Javier Sanchez

"Je kon je afmelden tot zondagavond ofzo", blikt Krajicek in 1999 terug in het NOS-programma Sport in Beeld: Oranje Paars. "Zondagochtend gaf ik het nog een kans en ging ik even tennissen. Het ging niet grandioos, maar ik besloot toen wel naar Wimbledon te gaan."

Een beslissing die hem de mooiste titel uit zijn loopbaan brengt, blijkt achteraf. Maar Krajicek is nog niet helemaal om. "De vrijdag voor Wimbledon had ik een hele slechte training achter de rug. Door het gras. Toen ben ik zaterdag op hardcourt gaan trainen om te weten dat ik nog kan tennissen."

Dan is er een meevaller voor Krajicek. Thomas Muster meldt zich af voor Wimbledon, waardoor de Nederlander alsnog geplaatst wordt en daarmee een beschermde status krijgt. En dat is weer een tegenvaller voor Javier Sanchez, Krajiceks eerste tegenstander.

"Ik was daar erg boos over, want ik wist dat ik tegen Muster meer kans had gehad om te winnen", herinnert de Spanjaard zich twintig jaar later. Tegenwoordig is hij directeur van een bedrijf dat tennisbanen en sportcentra aanlegt.

"Ik wist dat Richard het toernooi kon winnen vanwege zijn manier van spelen en zijn service", vertelt de broer van Emilio en Arantxa Sanchez, die in zijn loopbaan vier titels won en tot de 23ste plaats op de wereldranglijst reikte. "Alleen daarom al wilde je Krajicek niet tegenkomen op Wimbledon."

Javier Sanchez in 1996

Evenals Krajicek is ook Sanchez geen liefhebber van tennissen op gras. Als rechtgeaarde Spanjaard voelt hij zich voornamelijk thuis op gravel. "Ik wist dat ik goed moest spelen om een kans te hebben tegen Richard. Volgens mij werd ik in iedere set een keer gebroken en kon ik zijn service niet terugkrijgen."

Sanchez maakt inderdaad weinig kans. Krajicek wint met 6-4, 6-3, 6-4, maar is aanvankelijk toch niet helemaal zeker van zijn zaak. "Ik gleed een keer uit. Voorheen had ik daar een paar games last van en had ik het helemaal gehad met gras. Maar toen ik zag dat mijn coach langs de kant om mij moest lachen, zat het eigenlijk wel goed", zegt Krajicek.

Wat weet Sanchez verder nog van zijn Nederlandse opponent van toen? "Mijn Engels was toen niet zo goed, dus ik had vooral contact met de Spaanse en Zuid-Amerikaanse spelers. Maar over het algemeen was Richard heel aardig. Ik heb nooit problemen met hem gehad."

Tot zover Sanchez. Krajiceks tegenstander in de tweede ronde is Derrick Rostagno. Daarover woensdag meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl