Roger Federer op Wimbledon
NOS Sport

Federer na bewogen halfjaar terug op Wimbledon

Jarenlang was het Centre Court van Wimbledon het territorium van Roger Federer. Tussen 2003 en 2007 was hij er onverslaanbaar en in totaal al zeven keer de sterkste. De laatste twee edities verloor hij echter in de finale van de huidige heerser, Novak Djokovic.

Federer - vier jaar geleden voor het laatst winnaar van Wimbledon - heeft er nooit een geheim van gemaakt bij welk grandslamtoernooi zijn hart ligt. In Melbourne (Australian Open), Parijs (Roland Garros) en New York (US Open) komt hij graag, maar het liefst maakt hij een tussenstop in Londen.

Kenners zeggen dat als Federer, in het bezit van zeventien grandslamtitels, ooit nog een keer een major aan zijn palmares wil toevoegen, het aan de Church Road moet gebeuren. Maar de voortekenen zijn dit jaar niet goed. Een rugblessure zat hem lang dwars en in Stuttgart en Halle verloor hij in de halve finales.

In het verleden domineerde Federer het grasseizoen met harde hand. Het toernooi in het Duitse Halle, waar hij zich al sinds jaar en dag voorbereidt op Wimbledon, schreef hij al liefst acht keer op zijn naam. Dit jaar werd hij in de halve finales gestuit door de 19-jarige Alexander Zverev.

Van een incident leek geen sprake, want een week eerder verloor Federer op zijn favoriete ondergrond ook al van de Oostenrijker Dominic Thiem. Federer, die dit seizoen in zes toernooien pas 22 wedstrijden speelde, bekijkt het liever positief.

"Voor mij was het belangrijk om vertrouwen te krijgen en te zien waar ik stond", aldus Federer. "In Halle en Stuttgart heb ik in tien dagen zeven wedstrijden gespeeld en dat was cruciaal voor mij. Mijn lichaam heeft de test doorstaan."

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
    -

Federer, die Novak Djokovic en Andy Murray ziet als de grote favorieten, maakte een erg moeilijke eerste seizoenshelft door. Hij haalde vaker de headlines met een terugtrekking voor een toernooi dan met een nieuwe toernooizege.

"Met deze rug heb ik 88 titels gepakt, dus ik ben er best tevreden mee", counterde Federer, die in de eerste ronde op de Argentijn Guido Pella stuit.

"Soms geeft mijn rug wat problemen, maar dat zij zo. De beslissing om niet in Parijs te spelen (hij meldde zich af voor Roland Garros, red.), was heel makkelijk te nemen. Het was voor Wimbledon, voor de rest van het seizoen, voor de rest van mijn carrière en de rest van mijn leven."

Federer op Wimbledon vanaf 2010

Jaar Ronde (uitgeschakeld door)
2010 kwartfinales (Tomas Berdych)
2011 kwartfinales (Jo-Wilfried Tsonga)
2012 winnaar
2013 tweede ronde (Sergei Stachovski)
2014 finale (Novak Djokovic)
2015 finale (Novak Djokovic)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl