Wateroverlast in Limburg
NOS Nieuws

Waterschap Limburg neemt maatregelen na wateroverlast

Om het water in de Limburgse beken beter te kunnen afvoeren, heeft het Waterschap Peel en Maasvallei op kritieke punten de stuwen in de winterstand gezet. Zo kunnen ze meer water verwerken. Dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, maar niet voldoende om de huidige problemen aan te pakken.

Het grondwater staat op winterniveau en daarom gaat het waterschap de komende weken alle stuwen in de winterstand zetten. Daarnaast wordt bekeken of er meer gemaaid kan worden langs waterkanten, zodat het water bij extreme regenval beter weg kan.

Op zeven plaatsen heeft het waterschap pompen staan en er zijn er tien uitgeleend aan particulieren. Toch lukt het niet overal om de overlast meteen te bestrijden, laat waarnemend voorzitter Ger Driessen weten.

Spons

In Noord- en Midden-Limburg viel de afgelopen tijd de meeste regen van heel Nederland. In Ysselsteyn bij Venray viel deze maand al 250 mm, waarmee het landelijke regenrecord voor juni werd verbroken.

In sommige gebieden was het water van begin juni nog niet verwerkt toen er opnieuw veel regen viel. Volgens Driessen is de spons vol.

Voor de langere termijn worden plannen gemaakt om wateroverlast in de toekomst zo goed mogelijk te kunnen aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl