Nederlandse duiker vermist in de Noordzee

Een Nederlandse duiker wordt sinds gisteren vermist in de Noordzee. De hulpdiensten verwachten dat hij is overleden. De 63-jarige plezierduiker ging in België de zee op met een groep vrienden om naar een wrak te duiken.

De vriendin waarmee hij dook zegt dat hij niet stapsgewijs naar boven ging, zoals gebruikelijk is, maar in één keer. Hij zou bij het wateroppervlakte verstrengeld zijn geraakt in de touwen van een boei en de boot. Toen ze boven was, kon ze hem niet meer vinden. Ze hoorde hem nog wel om hulp roepen.

Franse en Belgische hulpdiensten startten een zoekactie. Ondanks de inzet van twee helikopters werd de duiker niet gevonden. Bij zonsondergang werd de zoektocht gestaakt. De hulpdiensten hebben de hoop op een goede afloop opgegeven. De verwachting is dat het lichaam van de duiker de komende dagen zal aanspoelen.

Decompressieziekte

De mededuikers beschrijven de man als een zeer ervaren duiker. Hij zou meer dan tweeduizend duikuren hebben gemaakt.

Volgens VTM vertrok hij gisterochtend met een gehuurde boot vanaf het Belgische Nieuwpoort. 's Middags raakte hij op zo'n 15 kilometer van de kust bij Duinkerke vermist.

Een van de basisregels bij het duiken is om niet te snel naar het wateroppervlakte te gaan. Doet een duiker dat wel, dan bestaat het gevaar voor decompressieziekte. Daarbij kan de duiker het bewustzijn verliezen of zelfs overlijden. Waarom de man zo snel naar boven zwom is niet bekend.

Afgelopen maand zijn twee Nederlandse duikers overleden. Een 59-jarige man verdween in een meer in Zeeland. Zijn lichaam werd de volgende dag gevonden. Een vrouw van 64 werd onwel toen ze naar het wateroppervlak steeg. Ze overleed vermoedelijk aan decompressieziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl