Nani in het shirt van Portugal
NOS Voetbal

'Onterecht opgehemelde' Nani staat voor honderdste interland

De scouting van Manchester United en andere kenners waren het er in 2007 over eens: Luís Carlos Almeida da Cunha, voetbalnaam Nani, beloofde een Portugese sensatie te worden. Negen jaar later staat hij voor zijn honderdste interland, vanavond in de achtste finale tegen Kroatië. Nog altijd is het wachten op de sensatie.

Rond de vijfentwintig miljoen betaalde Manchester United destijds aan Sporting Lissabon voor Nani. De buitenspeler werd direct vergeleken met de twee jaar oudere Cristiano Ronaldo, die ook van Sporting de overstap maakte naar United.

Maar waar Ronaldo de absolute vedette bij Real Madrid en het nationale team is geworden, speelt Nani zijn wedstrijden in Turkije bij Fenerbahçe.

Ik was een van de weinigen die vraagtekens bij zijn kwaliteiten plaatste in 2007

Piet de Visser over Nani

Scout Piet de Visser volgt Nani al jaren. "Ik weet nog goed dat ik een van de weinigen was die vraagtekens bij zijn kwaliteiten plaatste in 2007. Hij werd toen onterecht enorm opgehemeld. Ik had altijd mijn twijfels over hem en zei dat hij nog stappen moest maken om de absolute top te halen."

"Toen hij dat hoorde is hij nog even boos op me geweest", vertelt De Visser, die jarenlang in dienst voor PSV en Chelsea het ene na het andere talent voorbij zag komen.

"Maar ik heb daar gelijk in gekregen. Hij is technisch heel goed, is snel en kan alles met een bal. Maar hij is grillig, te wisselvallig en kan mentaal niet opbrengen wat de echte toppers wel kunnen."

De Visser vergelijkt Nani met zijn landgenoot Ricardo Quaresma. Ook hij kon zijn grote belofte nooit waarmaken. "Dat heb ik ook altijd voorspeld. Het zit een beetje in het karakter bij allebei. Ze zijn heel wisselvallig en hebben de knop niet om kunnen zetten. Bewust of onbewust."

Cristiano Ronaldo, Nani en João Mário dansen na de gelijkmaker tegen Hongarije

Met het Portugese elftal maken ze tot nu toe weinig indruk op het EK in Frankrijk. Er werd nog geen wedstrijd gewonnen. Dat moet anders tegen de Kroaten. De Visser verwacht een aantrekkelijk duel.

"Het zijn twee goed voetballende ploegen met fantastische spelers en aanvallend spel", aldus de 81-jarige voetbalman. Hij ziet Kroatië als favoriet. "Als Luka Modrić topfit is, dan kan dat het verschil maken. Ik ben al jarenlang fan van hem en vind hem een van de sterren van het toernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl