Marites Flor kort na haar vrijlating
NOS Nieuws

Filipijnse rebellen laten gijzelaar gaan

De islamitische terreurgroep Abu Sayyaf heeft een Filipijnse gijzelaar vrijgelaten op het eiland Jolo. Marites Flor zat maandenlang gevangen met twee Canadese gijzelaars die uiteindelijk werden onthoofd.

Abu Sayyaf kidnapte Flor vorig jaar september samen met de twee Canadezen en een Noor. De terreurorganisatie vroeg losgeld voor de vier; omdat dat niet werd betaald werden de Canadezen vermoord.

Flor zag hoe de twee mannen geboeid naar hun dood werden geleid. De executie gebeurde buiten het zicht van de andere gijzelaars. "Het was pijnlijk om hen in die laatste minuten voor hun onthoofding te zien."

De terroristen dreigden dat zij ook onthoofd zou worden als ze zich niet zou gedragen. "Ze behandelden ons als honden."

Losgeld?

De rebellen zetten Flor gisterenochtend vroeg af voor het huis van een gouverneur. Waarom ze werd vrijgelaten is onduidelijk; de autoriteiten zwijgen over de vraag of er losgeld is betaald.

President Duterte van de Filipijnen zinspeelde erop dat ook de ontvoerde Noor binnenkort vrijkomt, maar gaf verder geen details.

Duterte staat bekend om zijn harde opstelling tegen criminelen. Hij liet doorschemeren dat hij ook van plan is Abu Sayyaf aan te pakken. "Binnenkort zullen we met hen afrekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl