NOS Nieuws

Veel kinderen en hoge inkomens in vinexwijken

In Vinexwijken wonen relatief meer gezinnen met jonge kinderen en mensen met een hoog inkomen, dan in de rest van Nederland. Ook wonen er meer inwoners van niet-westerse afkomst, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer dan de helft van de vinexbewoners bestaat uit gezinnen met jonge kinderen. In steden is dat bij een derde van de huishoudens het geval. Verder is een kwart van de inwoners in vinexwijken jonger dan 15 jaar.

Een derde van de huishoudens in vinexwijken valt in de hoogste inkomensgroep; twee keer zoveel als in steden. Ook wonen er relatief veel tweeverdieners in vinexwijken.

Surinamers

Volgens het CBS zijn vinexwijken geen 'witte' wijken. Van de bijna 790.000 inwoners is 17 procent van niet-westerse herkomst, gemiddeld in Nederland is dat 12 procent. Er wonen relatief veel mensen van Surinaamse komaf.

Nederland telt in totaal 81 vinexwijken. Die zijn de afgelopen 25 jaar gebouwd aan de rand van bestaande steden om de druk op de grote stad te verlichten. Leidsche Rijn in Utrecht is de grootste vinexwijk. Vorig jaar telde de wijk ruim 56.000 inwoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl