Arrestatie van Nikita Belych
NOS Nieuws

Kremlin-criticus in cel voor corruptie

Justitie in Rusland heeft een belangrijke criticus van president Poetin gearresteerd op verdenking van corruptie. Agenten zeggen de regionale gouverneur Nikita Belych op heterdaad betrapt te hebben toen hij 400.000 euro aan steekpenningen aannam. Belych zou in ruil voor het geld verdachte investeringen in zijn regio hebben toegestaan.

Justitie heeft een foto gemaakt van het moment van omkoping, waar Belych met het geld te zien is. Dat zou gebeurd zijn in een restaurant in Moskou. De foto is vrijgegeven door de Russische autoriteiten.

Russische justitie publiceerde een foto met het geld dat Belych geaccepteerd zou hebben

Dat Belych zich in het verleden kritisch heeft uitlaten over president Poetin heeft niets met de arrestatie te maken, zeggen de autoriteiten.

Belych is een voormalig leider van de Unie van Rechtse Krachten en in 2005 de opvolger van Boris Nemtsov. In 2008 werd hij benoemd tot gouverneur van Kirov, een arme regio 1000 kilometer ten oosten van Moskou. Die benoeming kwam hem op veel kritiek te staan vanuit zijn eigen partij. Hij werd ervan beschuldigd dat hij zijn ziel aan de duivel had verkocht.

Een van de adviseurs van Belych was Aleksej Navalny. Navalny uitte in het openbaar ook kritiek op Poetin. Hij werd ook voor de rechter gesleept op verdenking van corruptie. Boris Nemtsov werd anderhalf jaar geleden op straat doodgeschoten. Een half jaar geleden werden vijf Tsjetsjenen aangeklaagd wegens betrokkenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl