Guus Hiddink (l) en zijn opvolger Danny Blind
NOS Voetbal

Hiddink: of ontslag mij pijn gedaan heeft? Jazeker!

Als het was gegaan zoals het was bedacht, zou Guus Hiddink nu met het Nederlands elftal aan de vooravond staan van de achtste finales op het EK. Maar het liep anders. Hiddink is wel in Frankrijk, zij het slechts als toeschouwer.

"Of het pijn doet dat we er niet bij zijn? Ja, tuurlijk", zegt de oud-bondscoach in een gesprek met de NOS. "Ik voel me daar voor een gedeelte verantwoordelijk voor. Na de euforie en het succes van het WK, zijn wij aan een slechte reeks begonnen. Daarin hebben we niet genoeg punten gehaald."

Maar Hiddink denkt ook dat hij het nog recht had kunnen breien. Hij is te vroeg ontslagen. "Na Letland kregen we het weer een beetje op de rit. Toen dachten we: we krijgen de handen weer een beetje aan het stuur. En daarna word ik, en hoe zeg je dat in het mooi Nederlands, kaltgestellt. Of mij dat pijn gedaan heeft? Jazeker! Ik was des duivels."

Ontslag bij Oranje deed Hiddink pijn

Verslaggever Joep Schreuder sprak ook met de oud-bondscoach over het toernooi tot nu toe. "Wat ik ervan vind? Tja, als je zelf niet betrokken bent... Het toernooi is nog niet zo dat ik op het puntje van mijn stoel zit."

Er zijn veel kleine landen actief op het EK. "We zien Albanië, IJsland. Tja. Maar dat zijn landen die hier wel zijn. En die zich nog redelijk kunnen manifesteren. Vroeger was het zo als je tegen Albanië speelde, dat je van tevoren dacht: hoeveel wordt het, 4-0 of 5-0? IJsland? 3-0? Maar dat is allemaal niet meer."

Toeschouwer Hiddink hoopt op de Belgen

Duitsland, Spanje, Frankrijk

"Er moeten nog een paar ploegen groeien. Duitsland vind ik tot nu toe stabiel. Hoewel, defensief gaat het slechts redelijk. Aanvallend nog niet echt met brille. Frankrijk zit eraan te komen. Spanje is wakker geworden tegen Kroatië waardoor die ploeg wel gaat groeien."

Uiteraard hoop ik op de Belgen.

Oud-bondscoach Guus Hiddink

Hiddinks favoriet? "Uiteraard hoop ik op de Belgen. Ik heb met een paar jongens gewerkt. Daar zag je, toen ze achter kwamen, dat ze meer als team gingen spelen. Het enige wat ik jammer vind, is dat Moussa Dembélé er waarschijnlijk niet bij gaat zijn. Ik vind dat één van de mannen die een aanval heel goed kan voorbereiden. Zodat de rest van de aanvallers relatief makkelijk tegen het strafschopgebied kunnen aanspelen. En Hazard moet nu mooie wedstrijden laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl