Het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt am Main
NOS Nieuws

Centrale banken staan klaar om bij te springen

De centrale banken zijn in opperste staat van paraatheid nu de Britse kiezers zich hebben uitgesproken voor een brexit. De banken waar zij toezicht op houden, krijgen vandaag forse klappen op de beurzen.

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Bank of England (BoE) benadrukt dat de banken er financieel goed voorstaan. Wel zeggen ze klaar te staan om, indien nodig, extra geld aan de sector te lenen.

Veilige haven Zwitserland

De centrale bank van Zwitserland heeft ingegrepen om te voorkomen dat de koers van de Zwitserse frank al te zeer steeg, meldt persbureau AP. Deze munt wordt als een veilige haven gezien door beleggers, waardoor de koers omhoog ging. Dit maakt Zwitserse goederen en diensten duurder. Om dat tegen te gaan, heeft de Zwitserse centrale bank franken verkocht.

De Europese Centrale Bank volgt de ontwikkelingen op de voet en hield ook al rekening met een mogelijke brexit. Ook houdt de ECB nauw contact met de nationale centrale banken binnen de euro. De Nederlandsche Bank (DNB) wil berichten dat er vanochtend al telefonisch overleg is geweest met de ECB niet bevestigen.

250 miljard pond

De ECB staat klaar om extra geld in de economie te pompen in euro's en in andere valuta, zoals ponden, door de banken in de eurozone nog meer extra leningen te verstrekken.

Vandaag ging ook al de eerder aangekondigde uitbreiding van het bestaande opkoopprogramma van de ECB van start. Daarin heeft de bank bijna 400 miljard euro vrijgemaakt om aan ruim 500 banken uit te lenen. Banken konden tot gisteren hierop intekenen.

De ECB zegt dat de Europese bankensector er goed voor staat. De Bank of England liet vandaag al weten klaar te staan met 250 miljard pond aan extra leningen, om de Britse bankensector te helpen, indien nodig. Ook de Bank of England benadrukt de relatief sterke financiële positie van de banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl