Een huilende Nathaniel Will en supporter na de play-offs van de Jupiler League
NOS VoetbalAangepast

De Graafschap wil extra plek in eredivisie opeisen

De Graafschap denkt aan het opeisen van een 19e plek in de eredivisie, nu het na weken van onduidelijkheid definitief lijkt te degraderen.

Donderdag gaat de Doetinchemse club in gesprek met KNVB-directeur Bert van Oostveen over de uitspraak van de beroepscommissie. "En dat wordt zeker geen gezellig kopje koffie drinken", zegt een boze commercieel directeur Martine Zuil.

"We willen horen wat de KNVB ons te bieden heeft na alles wat ze ons de afgelopen weken hebben aangedaan", zegt Zuil. "Ze hebben ons aan het lijntje gehouden en we willen van Bert een oplossing horen."

Onfatsoen

Pas na het gesprek besluit de club of er daadwerkelijk juridische stappen worden ondernomen, maar die kans lijkt op voorhand groot. "De burgerrechter zegt iets, de licentiecommissie vindt iets en de beroepscommissie roept wat anders. Voor ons zijn ze onbereikbaar en wij hebben niets gehoord. Onfatsoenlijk", meent ook voorzitter Martin Mos.

Hoewel Zuil in eerste instantie zei dat het bij een mogelijke juridische procedure niet de bedoeling is om FC Twente alsnog de licentie af te nemen, zegt de commercieel directeur nu: "Primair is het niet ons doel Twente uit de eredivisie te stoten, maar ik sluit uiteindelijk ook niet uit dat dit een gevolg zal zijn."

19e plek

De Graafschap overweegt daarom heel serieus een 19e plek te claimen op het hoogste voetbalniveau. Normaal gesproken komen er 18 ploegen uit in de eredivisie. Of daar een grondslag voor bestaat, wordt nu door de advocaten van De Graafschap onderzocht. "Ik vermoed dat het inderdaad die kant op gaat", zegt Zuil. "Of Van Oostveen moet zelf die plek of een geldbedrag bieden."

De Graafschap wil zo snel mogelijk handelen om chaotische toestanden te voorkomen. "Anders moet de competitie worden uitgesteld en lopen we het risico het hele land over ons heen te krijgen", zegt Zuil.

De licentiecommissie oordeelde vrijdag dat FC Twente in de eredivisie mag blijven. Die beslissing was in strijd met een eerder oordeel van de licentiecommissie. Die commissie had FC Twente juist teruggezet naar de Jupiler League. Dit leidde tot woede en verbijstering in de Achterhoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl