In Libië zijn veel milities actief
NOS Nieuws

Koenders: geen militairen naar Libië

Minister Koenders ziet niets in een militaire missie naar Libië. De Adviesraad Internationale Vraagstukken zei gisteren dat Europa door de situatie in Noord-Afrika op allerlei manieren veiligheidsrisico's loopt. De raad wijst bijvoorbeeld op terrorisme en religieus extremisme, drugs- en mensensmokkel en grote vluchtelingenstromen. Als besloten wordt een internationale missie naar Libië te sturen, zou Nederland een bijdrage moeten overwegen.

Koenders zegt niet te weten wat er op dit moment voor missie naar Libië zou moeten gaan. "De regering is daar helemaal niet mee bezig; dat zou ook onverantwoord zijn." Hij benadrukt dat de situatie in dat land erg instabiel is en dat er veel strijdgroepen zijn. Volgens hem moet je "nu naar een gebied met zoveel milities niet ineens allerlei troepen sturen." Hij vindt wel dat de regering moet worden geholpen, bijvoorbeeld op het gebied van de kustwacht.

Koenders wijst erop dat hij al eerder zijn politieke steun heeft uitgesproken voor de nieuwe Libische regering. "Sinds 2011 is het een enorme chaos met al die milities en nu is er eindelijk een regering."

Koenders over Libië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl