Peter Shaffer met regisseur Thea Sharrock bij de première van Equus op Broadway
NOS Nieuws

Britse toneelschrijver Peter Shaffer (90) overleden

De Britse toneelschrijver Peter Shaffer is overleden. Hij is vooral bekend als auteur van de stukken Equus en Amadeus. Dat laatste stuk werd verfilmd door Milos Forman en won in 1985 acht Oscars, waaronder die voor het beste scenario, dat werd geschreven door Shaffer zelf. Shaffer kreeg voor dat scenario ook een Golden Globe.

Amadeus gaat over de fascinatie van de componist Antonio Salieri voor zijn veel begaafdere tijdgenoot en concurrent Mozart. Het stuk is meer dan duizend keer opgevoerd op Broadway. In Nederland werd het onder meer gespeeld met Willem Nijholt en Hans Hoes in de hoofdrollen.

Naakt

Equus is het verhaal van een staljongen die een religieuze verering koestert voor paarden. Een kinderpsychiater probeert zijn motieven te doorgronden. In de verfilming speelt Richard Burton de psychiater. Burton was ook een van de acteurs die de rol speelden in de productie van Equus op Broadway.

In 2007 speelde Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe in Londen zijn eerste theaterrol in Equus. Daarbij ontstond een kleine rel omdat hij naakt op het toneel verscheen.

Zowel Equus als Amadeus is bekroond met een Tony Award, een prestigieuze Amerikaanse toneelprijs.

Peter Shaffer is 90 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl