Arek Milik viert zijn doelpunt voor Ajax
NOS Voetbal

Slechts twee eredivisiespelers naar EK in Frankrijk

Oranje doet niet mee aan het EK voetbal in Frankrijk, het blijft een pijnlijke constatering. Maar nu alle EK-selecties bekend zijn gemaakt, is duidelijk geworden dat Nederland ook bij andere landen slecht is vertegenwoordigd. Slechts twee eredivisiespelers zullen hun opwachting maken.

Alleen de Poolse Ajax-spits Arek Milik en de Slowaak Adam Nemec, die afgelopen seizoen met ruzie vertrok bij Willem II, reizen mee naar Frankrijk. Ter vergelijking: in 2012 waren zestien eredivisiespelers van de partij. Uiteraard was Nederland er in Polen en Oekraïne wel bij, met zeven spelers in de selectie die in de nationale competitie uitkwamen. Negen 'buitenlanders' verdienden destijds hun brood in de eredivisie.

Oud-eredivisiespelers op het EK

Milik onomstreden bij Polen

Milik kende een wisselvallig jaar bij Ajax. Voor de winterstop bungelde de 22-jarige oud-speler van Bayer Leverkusen tussen de bank en de basis. Trainer Frank de Boer was niet overtuigd van zijn spel. Maar toen Milik na de winterstop aan de lopende band ging scoren, kon De Boer niet meer om hem heen. Milik eindigde het seizoen bij Ajax met 23 doelpunten in 40 wedstrijden.

Bij Polen is Milik onomstreden. Samen met Bayern München-spits Robert Lewandowski was hij in de EK-kwalificatie goed voor negentien doelpunten en negen assists.

Adam Nemec na zijn laatste wedstrijd voor Willem II op 17 april thuis tegen ADO Den Haag

Nemec speelde afgelopen seizoen slechts tien duels voor Willem II. Daarin scoorde hij niet. In de EK-kwalificatie wel: drie keer in zeven duels. En ook afgelopen vrijdag in een oefenduel met Georgië scoorde hij: twee keer zelfs. De aanvaller vertrok met ruzie bij Willem II, omdat hij het gevoel had door 'pesterijen' van Jurgen Streppel uit beeld te geraken bij de nationale selectie.

Nederlandse arbiters wel

Met scheidsrechter Björn Kuipers en zijn secondanten brengt Nederland toch nog een team op de been. Op 6 juni reist hij met zijn assistenten Sander van Roekel, Erwin Zeinstra, Pol van Boekel en Richard Liesveld af naar Parijs.

Team Kuipers, met v.l.n.r.: Pol van Boekel, Sander van Roekel, Björn Kuipers, Erwin Zeinstra en Richard Liesveld

Oud-eredivisie-spelers op het EK

Naam Land Voormalig club in Nederland
Jan Vertonghen België Ajax, RKC Waalwijk
Toby Alderweireld België Ajax
Thomas Vermaelen België Ajax
Dries Mertens België FC Utrecht, PSV
Moussa Dembele België Willem II, AZ
Andreas Isaksson Zweden PSV
Zlatan Ibrahimovic Zweden Ajax
Andreas Granqvist Zweden FC Groningen
Oscar Hiljemark Zweden PSV
Pontus Wernbloom Zweden AZ
Marcus Berg Zweden FC Groningen, PSV
John Guidetti Zweden Feyenoord
Thomas Necid Tsjechië PEC Zwolle
Graziano Pellè Italië AZ, Feyenoord
Lucian Sanmartean Roemenië FC Utrecht
Balazs Dzsudzsak Hongarije PSV
Eidur Gudjohnsen IJsland PSV
Alfred Finnbogason IJsland sc Heerenveen
Hannes Halldorsson IJsland NEC
Mark Janko Oostenrijk FC Twente
Marko Arnautovic Oostenrijk FC Twente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl