Bloedonderzoek
NOS Sport

Schippers: NOC*NSF niet verplicht medische gegevens te delen

Sportkoepel NOC*NSF is niet verplicht verzamelde medische gegevens die kunnen wijzen op dopinggebruik te delen met de Nederlandse Dopingautoriteit. Dit antwoordt minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Kamervragen naar aanleiding van een reportage in april van Nieuwsuur, waaruit blijkt dat de sportkoepel medische gegevens van olympische sporters bijhoudt.

Geen afspraken vooraf

Bij het systematisch bloedonderzoek wordt onder meer getest op waarden die ook voor dopingopsporing kunnen worden gebruikt. NOC*NSF zette het monitoringprogramma in 2010 op. NOC*NSF maakte vooraf geen afspraken met de Dopingautoriteit over het monitoringprogramma.

Schippers antwoordt op vragen van Kamerlid Van Dekken (PvdA) dat de medische gegevens die worden verzameld bij de sportmedische begeleiding van sporters zouden kunnen bijdragen aan het opsporen van dopinggebruik. "Het opsporen van dopinggebruik is echter niet het doel van de sportmedische begeleiding van de sporters en NOC*NSF gebruikt de gegevens daar dan ook niet voor."

Geen partij

Schippers geeft aan dat het Nationaal Dopingreglement sportbonden verplicht informatie over (mogelijk) dopinggebruik te delen met de Dopingautoriteit. "Hoewel het in de geest van het reglement zou zijn als NOC*NSF ook dit soort gegevens zou delen, is zij daar echter niet toe verplicht omdat ze geen partij is bij het Nationaal Dopingreglement."

De minister laat de Tweede Kamer verder weten dat NOC*NSF en de Dopingautoriteit in overleg gaan om te bepalen waar de sportmedische begeleiding van sporters mogelijk raakt aan het opsporen van dopinggebruik. "Op basis daarvan zullen zij afspraken maken hoe met deze gegevens zal worden omgegaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl