Veel betogers in Brussel droegen groene kleuren, op verzoek van de christelijke vakbond

Belgische ambtenaren de straat op in groen, blauw en rood

In diverse steden in België hebben ambtenaren gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van de regering. De grootste manifestatie was in Brussel, waar naar schatting 10.000 mensen op de been waren. Ook in onder meer Gent, Bergen en Namen gingen betogers de straat op.

De meeste demonstranten in Brussel droegen groene of blauwe kleren en vlaggen, daartoe aangespoord door de christelijke en de liberale overheidsvakbond. In Gent en in Waalse steden was meer rood te zien. Die betogingen waren georganiseerd door socialistische organisaties.

Stakingen en vakbondsacties in België

Galg

Aan de demonstraties deden ambtenaren uit allerlei sectoren mee. Zo waren er werknemers uit het onderwijs, de spoorwegen en de post. "We hebben er genoeg van", zei een van hen. "We moeten langer werken, en dat voor veel minder geld. En ze blijven maar afpakken. We zijn dat beu."

Voor zover bekend verliepen de betogingen rustig. Wel was er een opvallende actie in Bergen. Daar zetten betogers een pop van premier Michel op een schavot en verhingen die na een gespeeld proces.

Stakingen

In diverse sectoren wordt vandaag ook gestaakt, en dan vooral in Wallonië. Scholen bleven de hele dag dicht, ziekenhuizen draaien met een kleinere bezetting en de post is niet bezorgd. Ook rijden in het hele land veel minder treinen.

De laatste tijd roeren Belgische actievoerders zich vaker. Zo was er vorige week in Brussel ook een grote manifestatie en is er al weken een staking aan de gang onder gevangenispersoneel. De meeste acties keren zich tegen de bezuinigingen van de regering of zijn gericht op betere werkomstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl