NOS Voetbal

Blind: niet alle spelers beseffen wat topvoetbal inhoudt

De laatste dag van Oranje in Portugal

Terwijl in heel Europa de selecties bekend worden gemaakt die toewerken naar het EK, hamert de Nederlandse bondscoach Danny Blind er in Portugal bij zijn spelers nog eens op hoe belangrijk hun trainingskamp is in de aanloop naar de start van de WK-kwalificatie in september.

"En dat moet ik blijven doen", zegt Blind. "Wij hebben nu niet de luxe die we bijvoorbeeld in 1998 of in 2010 hadden toen er misschien wel twaalf Nederlanders in de absolute top van Europa speelden."

Strootman en Robben voorbeeld

De bondscoach komt zelf tot twee spelers in die categorie: Kevin Strootman en Arjen Robben. Twee spelers die bovendien veelvuldig te kampen hebben met blessureleed. Uiteraard tot verdriet van Blind.

"Dat zijn jongens die veel van zichzelf en van de groep eisen. Daarmee zijn zij een voorbeeld voor de rest, want wij hebben veel jonge spelers die heus wel heel graag willen, maar die nog niet altijd het besef hebben wat topvoetbal inhoudt. En dat is nou juist bepalend voor de mate van succes."

Het zwakke optreden van Oranje tegen Ierland (1-1) afgelopen vrijdag lijkt wat dat betreft symbool te staan bij de woorden van Blind. "Ja, dat zou zomaar kunnen. Ik ga ervan uit dat iedereen wel weet waar het om gaat en dat ze heel graag willen winnen, maar er is nog een verschil tussen dat zeggen en het ook echt doen."

Ondanks dat beroerde duel in Dublin is Blind tevreden met het trainingskamp van zijn selectie. "We werken hier in Portugal onder goede omstandigheden en dat werkt enorm motiverend. Alleen kwam dat er tegen Ierland nog niet uit."

"Hopelijk lukt dat woensdag wel tegen Polen. Dit zijn toch de wedstrijden waarin de spelers zich moeten tonen en ons overtuigen dat ze er in augustus weer bij moeten zijn als we weer bij elkaar komen."

Danny Blind (r) met assistent Dick Advocaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl