Het herdenkingsmonument op de plek waar de MH17 is neergekomen

Onderzoekers maken zich zorgen over grote groep nabestaanden MH17

Eén op de acht nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 had een jaar na het neerhalen van het toestel psychische problemen. Deskundigen denken dat een nog veel grotere groep het risico loopt om ook die problemen te ontwikkelen.

De rouwexperts volgen de nabestaanden en leggen hun bevindingen vast in een onderzoek. Onderzoeksleider Jos de Keijser vindt het percentage nabestaanden met psychische problemen laag. "Je neemt afscheid van je geliefden op Schiphol en krijgt die mensen soms pas maanden later terug in een bodybag. De menselijke geest heeft beperkingen in de verwerkingsmogelijkheden", zegt hij.

Meer last van nachtmerries

De nabestaanden hebben problemen met concentreren, slapen slecht en zijn prikkelbaar. Volgens De Keijser hebben de nabestaanden van de ramp meer last van beelden en nachtmerries dan mensen die goed afscheid hebben kunnen nemen.

Meer dan de helft van de nabestaanden moet goed in de gaten worden gehouden, zegt De Keijser. "Met deze groep kan het beide kanten opgaan. Er zijn tekenen van herstel, maar er zijn ook nog veel mensen bij wie het niet de goede kant op kan gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl