NOS Nieuws

Prinses Beatrix bij opening van Jeroen Bosch-expositie in Madrid

In het Prado Museum in Madrid is in aanwezigheid van prinses Beatrix een overzichtstentoonstelling van Jeroen Bosch geopend. De openingshandeling werd verricht door de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia.

Een groot deel van de expositie was eerder dit jaar te zien in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het Prado heeft veel werk van Jeroen (Jheronimus) Bosch in bezit. Een groot aantal schilderijen is in Spanje terechtgekomen omdat koning Filips II een groot liefhebber van de kunstenaar was.

Prinses Beatrix bij opening tentoonstelling Jeroen Bosch in Madrid

De vaste collectie in Madrid is uitgebreid met werken die in bruikleen zijn van musea in onder meer Parijs, New York en Washington. Hierdoor is ruim driekwart van het werk van Bosch bijeen.

Net als voor de expositie in Den Bosch is de aanleiding dat het komende zomer 500 jaar geleden is dat de Nederlandse schilder overleed. Op Visioenen van een genie in Den Bosch van 12 februari tot en met 8 mei kwamen meer dan 400.000 bezoekers af.

In de nieuwe dependance van het Prado, waar het werk van Jeroen Bosch hangt, kregen Beatrix en het Spaanse koninklijke paar een rondleiding. Daarna had de Nederlandse prinses een ontmoeting met koningin Letizia.

Beatrix werd ook ontvangen door de ouders van koning Felipe, Juan Carlos en Sophia.

Bosch, the 5th Centenary Exhibition is vanaf morgen voor publiek geopend. De expositie duurt tot en met 11 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl