NOS Nieuws

Mag je een gorilla doodschieten om een kind te redden?

In binnen- en buitenland is discussie losgebarsten over het doodschieten van een gorilla, gisteren in een Amerikaanse dierentuin. Het dier werd doodgeschoten nadat een 4-jarig jongetje in het hok was gevallen en de gorilla hem door het hok sleurde. De dierentuin, de Cincinatti Zoo in Ohio, zag geen andere mogelijkheid dan de aap dood te schieten.

De reacties verschijnen zowel op sociale media als daarbuiten. Sommigen vinden het de juiste beslissing om de gorilla dood te schieten, anderen denken dat er een andere oplossing gevonden had kunnen worden. Veel mensen leggen de schuld bij de ouders; die hadden beter moeten opletten.

De Britse dierentuindirecteur Sharon Redrobe van Twycross Zoo schaart zich in het kamp van de mensen die het een goede en weloverwogen beslissing vinden om de gorilla te doden. In haar dierentuin zitten verschillende soorten apen. "De verzorgers hadden te maken met een levensbedreigende situatie en zij kennen het gedrag van hun dieren beter dan wie dan ook", zegt Redrobe tegen Metro.

Ze noemt de dood van de gorilla tragisch, maar onvermijdelijk. Volgens haar blijkt uit de beelden van het incident dat het dier steeds meer opgewonden werd en dat de verzorgers snel een keuze moesten maken. "Het feit dat ze de situatie tien minuten hebben aangezien voordat ze het fatale schot losten, laat zien dat de verzorgers alles geprobeerd hebben om de gorilla weg te krijgen bij de jongen."

Gorilla pakt peuter na val in verblijf

Boswachter Arjan Postma zegt in radioprogramma De Nieuws BV dat hij snapt dat de dierentuin ervoor heeft gekozen de gorilla te doden. "De gorilla ging op zich zorgzaam met het jongetje om. Dat viel allemaal nog best wel mee. Maar het probleem is dat een gorilla veel sterker is dan een mens. Dus wat een gorillababy zou overleven, daarvan kan de mens wel eens uit elkaar getrokken worden."

Hij doelt op het moment dat het dier het jongetje door het hok sleurt. Daaruit blijkt dat de gorilla er weinig voor hoeft te doen om het jongetje met zich mee te nemen. "Als er een kans inzit dat het jongetje iets zou overkomen, dan kies je voor het kind. Maar dat het kind zo het hok in kon komen, is een grote fout van de dierentuin."

In Chili wist een verwarde man in het leeuwenverblijf te belanden, waarna twee leeuwen werden doodgeschoten

Dierengedragsexpert Gisela Kaplan van de universiteit van New England in Australië is het niet eens met de beslissing van de dierentuin. Volgens haar verkeerde het jongetje niet in levensgevaar, zegt ze tegen de Australische website news.com. "De gorilla had begrepen dat het om een weerloos klein kind ging. Hij zou hem niet zomaar hebben aangevallen, want het is geen agressieve diersoort. Als dit in het wild was gebeurd, weet ik zeker dat de jongen niet gedood zou zijn."

Kaplan zegt dat de gorilla deed wat er van hem verwacht werd: hij was de jongen aan het 'onderzoeken', niet aan het aanvallen. Als de verzorgers een goede band met het dier hadden gehad, dan waren een aantal commando's volgens haar genoeg geweest om de situatie op te lossen.

Op Facebook leggen veel mensen de nadruk op de rol van de ouders van het 4-jarige jongetje. Ze hadden beter op het kind moeten letten.

Op Twitter is de hashtag #JusticeForHarambe verschenen. Harambe is de naam van de 17-jarige gorilla die werd doodgeschoten. Een gelijknamige online petitie is door bijna 120.000 mensen ondertekend.

Vandaag is er bij de dierentuin in Cincinnati een wake voor de gorilla gehouden. Er kwamen enkele tientallen mensen. Ze hadden onder meer borden bij zich met 'Rust in vrede, Harambe'.

In 2007 kwam een gorilla in Nederland in het nieuws. De gorilla genaamd Bokito wist te ontsnappen uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp en verwondde een vrouw. Ze werd meegesleurd en hield daar diverse breuken en meer dan honderd beten aan over. De vrouw bezocht de aap meerdere keren per week.

Bokito werd uiteindelijk uitgeschakeld door een verdovingspijltje en terug in zijn hok gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl