NOS Nieuws

'Na 8 jaar onterecht in cel ga ik niet klagen maar dragen'

Hunnik: opgelucht over eis tot vrijspraak

"Een enorme opluchting", zegt Martien Hunnik na de zitting. Vandaag eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak tegen hem in de Hilversumse showbizzmoordzaak. "Als de aanklager bij de bewijslast was gebleven, waren dit twee pittige zittingsdagen geworden. Maar nu gaan ze voor vrijspraak. Eigenlijk kon het ook niet anders."

Hunnik werd in 1984 veroordeeld voor de moord op platenproducer Bart van de Laar, die in zijn huis in Hilversum door zijn hoofd was geschoten. Hunnik was een bekende van Van de Laar. Hij werd veroordeeld tot een celstraf en zat acht jaar vast. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de zaak moest worden heropend.

"Dit maakt zeker niet alles goed wat er de afgelopen jaren is gebeurd", zegt Hunnik. "Maar dit soort dingen moet je dragen. Niet klagen maar dragen, zeg ik altijd. Ik wist van tevoren wat voor uitdaging ik aanging toen de zaak werd heropend."

Advocaat Knoops: er is te veel uitgegaan van een bekentenis

Ook Geert-Jan Knoops, de advocaat van Hunnik, is tevreden met de eis. "Het hof moet natuurlijk nog oordelen, maar met deze eis zegt het OM dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling. Voor ons stond dat al veel langer vast."

Het OM kwam tot de eis nadat uit onderzoek van een gedragskundige was gebleken dat de bekentenis die Hunnik destijds bij de politie heeft afgelegd, niet betrouwbaar is. Verder was er geen bewijs in de zaak. "Men is volledig afgegaan op een bekentenis, wetend dat er dingen niet klopten", zegt Knoops.

Een bekentenis zou een veel minder prominente rol moeten spelen in ons strafrecht.

Geert-Jan Knoops, advocaat van Martien Hunnik

Het is niet voor het eerst dat het misgaat met een veroordeling op basis van een bekentenis, zegt de advocaat. "Denk aan de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak van Ina Post. Dit is nu het zoveelste voorbeeld. De les die we hieruit moeten trekken, is dat een bekentenis een veel minder prominente rol zou moeten spelen in ons strafprocesrecht."

Knoops heeft er alle vertrouwen in dat het hof meegaat met de eis van het OM. "Het OM heeft, samen met de verdediging, gevraagd om een herzieningsonderzoek. Toen is besloten tot een heropening van de zaak en nu eist het OM vrijspraak. Het zou heel vreemd zijn als het hof daar niet in meegaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl