Christiaan Wilson
NOS Nieuws

Zoekactie gaande naar vermiste bergbeklimmer

In Nepal is de zoekactie begonnen naar de Nederlandse bergbeklimmer die sinds 17 mei wordt vermist. Een helikopter heeft mensen afgezet in het gebied waar hij vermoedelijk verdween. Er zijn ook sherpa's onderweg. Zij doen er een dag over om het gebied te bereiken.

De helikopter steeg om 07.00 uur Nepalese tijd op met vier mensen aan boord. Onder hen is iemand die de vermiste Christiaan Wilson kent en ook een medicus. De helikopter heeft het gebied afgezocht en mensen afgezet bij het basiskamp en een berghut waar Wilson aan had moeten komen. Die mensen lopen nu naar elkaar toe in de hoop hem ergens te vinden.

De actie wordt gecoördineerd door de klim- en bergsportvereniging NKBV. Directeur Robin Baks heeft de hoop dat Wilson leeft niet opgegeven, maar maakt zich wel ernstige zorgen.

Dhaulagiri

De 35-jarige Wilson is een ervaren alpinist. Hij wilde de meer dan 8000 meter hoge Dhaulagiri beklimmen, maar moest zijn poging opgeven. Op 15 mei had hij via zijn satelliettelefoon voor het laatst contact met Nederland. Twee dagen later was hij nog in het basiskamp.

Daarna vertrok hij alleen richting bewoonde wereld. Die tocht voert over een gletsjer, maar die zou voor een ervaren klimmer geen probleem moeten zijn. In het gebied leven geen dieren die mensen aanvallen.

Het is niet bekend hoeveel eten Wilson bij zich had. Belangrijker is nog of hij genoeg drinken bij zich had, zegt Baks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl