Zuid-Afrikaanse brandblussers zingend op weg naar Canadese branden

Zuid-Afrikaanse brandweer naar Canada

De brandweer van de Canadese provincie Alberta krijgt de komende weken hulp van collega's uit Zuid-Afrika. Vanochtend landden op het vliegveld van Edmonton, de hoofdstad van Alberta, 300 brandweerlieden uit Johannesburg. Ze gaan helpen bij het bestrijden van de grote natuurbranden in de omgeving van Fort McMurray.

De Zuid-Afrikaanse brandweermannen maken onderdeel uit van Working on Fire, een programma dat tien jaar geleden werd opgestart om arme jongeren aan een baan te helpen. "We weten dat de opleiding die zij krijgen, aansluit op die van ons", zei een brandweerwoordvoerder van Alberta tegen de Canadese zender CBC. "Ze kunnen hier direct aan het werk."

  • Working on Fire
    De brandweerlieden voordat ze op het vliegtuig naar Canada stapten
  • Working on Fire
    De groep bestaat in totaal uit 301 mensen: 280 brandweerlieden en begeleiding
  • Working on Fire
    De groep bij elkaar op het vliegveld van Johannesburg
  • Working on Fire
    Nog even voor de foto voor vertrek van de reis van 16 uur
  • Working on Fire
  • Working on Fire
  • Working on Fire
    Brandweerlieden tonen de Zuid-Afrikaanse vlag voor het vliegtuig van Air Canada

Bij aankomst op het vliegveld zongen de Zuid-Afrikanen liederen. "Dat is goed voor het teamgevoel. Zodra we moe worden, gaan we zingen", zei een van hen. "Het is ook niet iets dat we oefenen, het zit bij ons in de ziel."

In Canada zijn ze blij met de hulp. Ze werden met applaus opgewacht door geëvacueerde inwoners. "Welkom in Canada. Heel veel dank", zei een man die werkt in een dorpje dat ontruimd is vanwege de branden. Op het vliegveld schudde hij de Zuid-Afrikaanse brandweerlieden een voor een de hand.

De bedoeling is dat de Zuid-Afrikanen twee weken blijven. Maar mocht het nodig zijn, dan kan die periode verlengd worden.

580.000 hectare

Het vuur rond Fort McMurray woedt sinds begin deze maand en breidt zich nog steeds uit. Ruim 80.000 inwoners zijn geëvacueerd. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer ze terug naar huis kunnen.

Het getroffen gebied is zo'n 580.000 hectare groot. Op veertien plekken zijn momenteel grote branden, daarvan is er eentje bij Fort McMurray nog niet onder controle.

Met de Zuid-Afrikanen erbij zijn er zo'n 2300 brandweerlieden ingezet. Ze krijgen komend weekeinde wellicht ook hulp van het weer. Volgens de weersverwachtingen valt er het komend weekeinde lichte neerslag in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl