Een kip in een kippenboerderij
NOS Nieuws

Kip Jip gestolen of juist gered? Het woord is aan de rechter

Een dierenactiviste die een kip meeneemt uit een school, omdat de leerlingen mogen stemmen of het dier wordt gedood of in leven mag blijven. Is er dan sprake van diefstal of staat de activiste in haar recht? Over die vraag buigt de rechtbank in Amsterdam zich vandaag.

In januari bevrijdde activiste Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp de kip, genaamd Jip, uit haar hok in de Theaterschool in Amsterdam. Het dier was onderdeel van een project van een student, die een discussie over vleesconsumptie wilde aanzwengelen. Zijn medeleerlingen mochten stemmen of het dier geslacht moest worden of niet.

Contactgegevens

Van de Werd stopte het dier in een reistas en liet haar contactgegevens achter in het kippenhok. Ook liet ze een bakje vegetarische kipstukjes achter. Later werd ze aangehouden en kreeg ze een boete wegens diefstal.

"Maar ik heb de kip niet gestolen, ik heb haar juist bevrijd", zegt Van de Werd in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom heb ik bezwaar gemaakt tegen de boete. En nu komt de zaak dus voor de rechter."

Welzijn en gezondheid

Volgens Van de Werd heeft ze met haar actie de wet nageleefd. "Je mag een dier niet in zijn welzijn en gezondheid aantasten zonder redelijk doel. In dit geval was het doel om de kip te doden en dat is niet redelijk." Je kunt leerlingen ook op een andere manier laten nadenken over vlees, zegt de activiste. "Neem ze mee naar een slachthuis. Of laat in de schoolkantine een slachtfilm zien."

Nadat de kip door de activiste uit de school was meegenomen, staakte de student zijn project. Kip Jip is inmiddels weer terug naar haar oorspronkelijke leefomgeving in Drenthe.

Vanmiddag is de eerste zitting in de zaak. Omdat het om een ingewikkelde zaak gaat, wordt de zaak behandeld door een meervoudige kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl