Beursplein 5 in Amsterdam
NOS Nieuws

Belastingbetaler verliest op beursgang ASR

Staatsbedrijf ASR zal naar verwachting op 10 juni de beurs op gaan. Dat maakt NLFI, de stichting die de beursgang van de verzekeraar namens de Staat begeleidt, vandaag bekend. De eerste aandelen ASR zullen voor 18 tot 22 euro verkocht worden.

Daarmee wordt de totale opbrengst van de beursgang van het bedrijf nu op 2,7 tot 3,3 miljard euro geschat. Het opkopen van de verzekeraar, toen het bedrijf in 2008 tijdens de crisis op wankelen stond, heeft de Nederlandse Staat naar schatting 3,6 miljard euro plus rente gekost.

Twee weken terug zei minister Dijsselbloem nog dat hij zo veel mogelijk van dat geld voor de belastingbetaler wil terugverdienen.

Optelsom

De totale kosten en opbrengsten voor de overheid voor het ingrijpen bij ASR is een ingewikkelde optelsom. Zo keerde het bedrijf afgelopen jaren 567 miljoen euro dividend uit aan de Staat. Daar staat tegenover dat de overheid in die periode ook rente betaalde.

De verkoop van de eerste aandelen bepaalt nog niet de uiteindelijke opbrengst van de beursgang. Het gaat in de eerste ronde namelijk nog maar om 35 tot 40 procent van alle stukken. In een later stadium zal ook de rest van de aandelen op de beurs gebracht worden, mogelijk tegen een hogere prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl