De voormalige villa van de vermoorde Hilversumse platenbaas Bart van de Laar
NOS Nieuws

Nieuw proces 35 jaar oude showbizzmoord: weer gerechtelijke dwaling?

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Het gerechtshof in Den Haag buigt zich vandaag over een mogelijke nieuwe gerechtelijke dwaling. In opdracht van de Hoge Raad gaat het hof het bewijs in de Hilversumse showbizzmoord-zaak opnieuw tegen het licht houden. Martien Hunnik, destijds veroordeeld voor de moord, hoopt op eerherstel. Zijn straf heeft hij al lang geleden uitgezeten.

Platenproducer Bart van de Laar werd op 10 november 1981 in de keuken van zijn huis in Hilversum gevonden. Hij was door zijn hoofd geschoten. Zwaargewond werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Drie dagen later overleed hij daar. Hij was niet meer bij kennis geweest.

De moord baarde veel opzien. Van de Laar was een bekende in de showbizzwereld. Hij was producer van artiesten als meidengroep Luv', Lenny Kuhr, Linda Williams en Benny Neyman. De politie ging ervan uit dat hij de dader zelf had binnen gelaten en zelfs koffie had aangeboden, gezien de geopende pot melkpoeder op het aanrecht.

Arrestatie

Het politieonderzoek wilde aanvankelijk niet vlotten. Pas in januari 1983 werd de toen 23-jarige Martien Hunnik gearresteerd, een voormalige jongensprostitué. Hij had de aandacht van de politie getrokken toen hij in een andere moordzaak een anonieme tip gaf na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht.

De politie ontdekte dat Hunnik een bekende was van Van de Laar. Sterker nog: in het onderzoek naar de moord van Van de Laar had Hunnik als getuige de politie verteld over de wereld van de homoprostitutie. Van de platenbons was bekend dat hij regelmatig gebruikmaakte van escortservices.

Hunnik, die destijds ziek was, zware medicijnen slikte en allerlei psychische problemen had, werd door de politie aan een stevig verhoor onderworpen. En bekende. Later trok hij deze bekentenis in en legde een volledig andere verklaring af. Voor het Openbaar Ministerie maakte dat niet uit. Ook niet dat er geen enkel ander bewijs was. Geen dna, geen moordwapen, geen getuigen.

Vanochtend in de rechtbank, Martien Hunnik overlegt met zijn advocaat

Eerherstel

Zowel de rechtbank als het gerechtshof volgde het OM. Hunnik kreeg twee jaar cel en tbs. In totaal zat hij acht jaar vast. Ruim dertig jaar later vecht Hunnik, inmiddels getrouwd en vader, zijn veroordeling aan. Hij wil vrijspraak, en dus eerherstel.

De kans dat hij dat krijgt, is groot. Ook de advocaat-generaal bij de Hoge Raad uitte vorig jaar forse kritiek op de aanklagers van destijds. De informatie die Hunnik in zijn verhoor gaf over het huis van Van de Laar was geen exclusieve daderinformatie. Hunnik had dit uit de media, die uitgebreid over de zaak hadden bericht, kunnen weten of van een eerder bezoek aan het huis.

Bovendien waren de rechercheurs destijds van een verkeerd tijdstip van de moord uitgegaan en bleek dat Hunnik bij zijn aanhouding kampte met verschillende psychische problemen waardoor hij feit en fictie niet uit elkaar kon houden.

Tips

Saillant is dat de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie in 2002 en 2003 tips kreeg dat Hunnik niet de moordenaar van Van de Laar was. Het rapport dat daarna werd gemaakt, en Hunnik deels vrijpleitte, verdween echter in een bureaula. Pas toen advocaat Geert-Jan Knoops het herzieningsverzoek van Hunnik in 2012 voorbereidde, kwam het weer boven water.

Wat deze zaak extra bijzonder maakt, is dat tijdens nieuw onderzoek door het OM de werkelijke daders in beeld zijn gekomen: twee klusjesmannen, van wie een al is overleden. De ander kan niet meer vervolgd worden omdat de zaak inmiddels is verjaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl