Thomas Rijsman
NOS Voetbal

Des Duivels: Yannick Carrasco, een échte Belg

Thomas Rijsman is behalve sportjournalist bij de NOS ook Belg. Maar wel eentje die geboren en getogen is in Nederland. In de aanloop naar het EK voetbal houdt hij de verrichtingen van zijn vaderland scherp in de gaten.

Begin mei was ik bij de wedstrijd Racing Genk tegen Zulte-Waregem, destijds een duel tussen de nummer vier en zes van de play-offs in België. Ik ging er kijken naar de achttienjarige Leon Bailey, de Jamaicaanse linksbuiten van de thuisploeg. Hij zou in belangstelling staan van alle grote Europese topclubs. Bailey had ook laten doorschemeren interesse te hebben in de Belgische nationaliteit.

Tegen Zulte-Waregem speelde hij niet zijn beste wedstrijd. Toch zeiden Belgische journalisten: "Bailey kan beter worden dan Kevin de Bruyne." Die vergelijking maakten ze niet voor niks: ook De Bruyne speelde ooit voor Racing Genk. Net als Thibaut Courtois en Christian Benteke trouwens. Ze zijn er straks allemaal bij op het EK. De Bruyne schoot gisteren in de oefenwedstrijd tegen Zwitserland nog op prachtige wijze de winnende 2-1 binnen.

Genk-speler Bailey (l) dribbelt voorbij Van Damme van Standard Luik

Bailey zal nooit op een Europees Kampioenschap spelen, tenzij hij inderdaad naturaliseert tot Belg. Wat Marc Wilmots betreft hoeft hij die moeite niet te nemen. "Zolang ik bondscoach ben, komt hij nooit in aanmerking voor de Rode Duivels." Bailey is geen échte Belg, en zal dat ook nooit worden, in de ogen van de nogal patriottistisch ingestelde Wilmots.

Toen ik die uitspraak van Wilmots las, dacht ik: wat heeft België eigenlijk aan diepgaande buitenspelers? Van Hazard wordt gezegd dat hij teveel zijn kont naar zijn tegenstander draait. Dries Mertens is ook meer dribbelaar dan sprinter. In andere woorden: een type Bailey, extreme snelheid gekoppeld aan superieure techniek, kan België wel gebruiken.

Bij het kijken van de finale van de Champions League moest ik toegeven dat ik Yannick Carrasco even over het hoofd had gezien. Hij viel in als linksbuiten, tekende voor de gelijkmaker, kuste zijn vriendin (voormalig Miss België) en was daarna zeker dertig minuten lang de beste speler op het veld.

Ter informatie: de net onder Brussel geboren Carrasco speelde in de jeugd van Racing Genk, heeft een Portugese vader en een Spaanse moeder, en meldt zich nu bij de Rode Duivels als de eerste Belg ooit die scoorde in de finale van de Champions League.

Met goedkeuring van Marc Wilmots uiteraard.

Atletico-speler Yannick Carrasco

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl